Ny teknik kan lösa Brattåsmorden – väcker hopp hos döttrarna

Uppdaterad
Publicerad

Den 31 maj 2005 mördades Tor Öberg och hans särbo Gerd Viklund på Tors gård i Brattås utanför Härnösand. I 15 år har Tors döttrar levt i ovisshet om vad som hände och vem som tog deras liv.

Rikskriminalen, länskriminalen, Härnösandspolisen och kriminologen Leif GW Persson har försökt att lösa morden utan framgång. Nu 15 år senare har DNA-tekniken tagit ett språng framåt och kan vara lösningen.

– Vi hoppas ju på att det här kan vara ett sätt att hitta den som gjort det här dådet, säger Inger Nordström, dotter till mördade Tor Öberg.

Släktforskningsteam spårar mördare

Släktforskaren Peter Sjölund hjälpte polisen att lösa ett 16 år gammalt dubbelmord i Linköping med hjälp av DNA-teknik. Han har nu bildat ett team på sju experter som ska hjälpa polisen med fler kalla fall.

Brattåsmorden kan nu vara på tur.

– Finns det bra DNA så ska man ju definitivt titta på det här och är det en gärningsperson eller gärningspersoner från norra Europa då kan det finnas förutsättningar, säger släktforskaren Peter Sjölund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.