Släktforskare Peter Sjölund Foto: Anna Beijron SVT

DNA-släktforskaren hoppas lösa dubbelmordet i Brattås

Uppdaterad
Publicerad

Släktforskaren Peter Sjölund från Härnösand hjälpte polisen att hitta dubbelmördaren i Linköping. Nu står han och ett team släktforskare redo att hjälpa polisen i fler utredningar.I Västernorrland finns sju kalla fall – bland annat Brattåsmorden 2005 – där Sjölund tror att det finns goda förutsättningar.

Det handlar om metoden som användes för att lösa dubbelmordet i Linköping. Kvalificerade släktforskare spårar med hjälp av DNA och information från kommersiella släktforskningssajter, gärningspersoner.

– Jag ser verkligen fram emot att lösa fler fall, säger släktforskare Peter Sjölund som fann Linköpingsmördaren på fem veckor.

Kräver vissa förutsättningar

Försöket i Linköping utvärderas nu av polisen centralt som ska bestämma om metoden får användas vid fler utredningar av grova brott.

– Dels måste det finnas tillräckligt med DNA så att vi kan få ut all den information som vi släktforskare behöver och dels att gärningspersonen har rötterna någonstans där det går att släktforska. Annars är det omöjligt tyvärr, säger släktforskaren Peter Sjölund.

”Hade hittat Hagamannen på tre veckor”

Tekniken är också fullt möjlig att använda i pågående utredningar. Det behöver inte vara kalla fall, menar han och nämner ett exempel där tekniken hade gjort stor nytta och kunnat förhindra nya brott.

– Hagamannen i Umeå fick ju hålla på i åtta år. Med den här tekniken hade vi hittat honom på tre veckor, säger Peter Sjölund.

Brattåsmorden fortfarande olösta

I Västernorrland finns sju kalla fall som väntar på sin lösning. Dit hör Brattåsmorden 2005 då Tor Öberg och Gerd Wiklund hittades mördade på gården i Brattås utanför Härnösand.

– Det finns ju DNA, så mycket har jag förstått, men jag vet inte om det räcker för det här. Men finns det DNA och gärningspersonen är från norra Europa då kan det finnas förutsättningar.

Team med specialister

Peter Sjölund har har varit hängiven släktforskare sedan gymnasieåldern och har nu byggt upp ett lag med duktiga kollegor som han kan jobba ihop med om polisen ger klartecken för metoden i brottsutredningar.

– I Linköping löste jag det på fem veckor. Men nu är det inte bara jag utan ett helt team på sju DNA-släktforskare. Så är vi flera stycken som jobbar samtidigt så kan det gå ganska snabbt. Vi står till tjänst om man behöver hjälp, avslutar Peter Sjölund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.