Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Karlsson som är överste och chef för I21: – Vi skulle kunna växla upp till vårt slutmål, 250 värnpliktiga i Sollefteå och Östersund, redan om något år, säger han till SVT. Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Regementschefen i Sollefteå: Vi är beredda att växa snabbare om det krävs

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten har fått rejält ökade anslag och växer snabbt just nu. Efter Rysslands plötsliga krig i Ukraina vill politikerna dessutom se en ökad takt i den svenska upprustningen.  Det här kan få konkreta effekter för I 21 där man just nu förbereder sig för att ta emot den första kullen värnpliktiga.

Det lades ner för 20 år sedan men återinvigdes i början av det här året.  Regementet I 21 befinner sig nu i uppstarten av en försvarstillväxt som beslutades 2019.

I augusti kommer de första värnpliktiga till regementet – 40 till Sollefteå och 60 till Östersund som ingår i I 21. 2030 ska man ha två skyttebataljoner färdiga med totalt 250 värnpliktiga.

Kriget ritar om kartan

Men kriget i Ukraina ritar om kartan snabbt och både kraven och pengaflödet till den svenska militären ökar. Tar politikerna och försvarsmakten besluten kan regementet i Sollefteå snabbt ställa om:

– Vi skulle kunna växla upp till målet 250 värnpliktiga i Sollefteå och Östersund, redan om något år, säger Jonas Karlsson, överste och regementschef till SVT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här ska nya I 21 byggas upp. – Vi bygger för de närmaste 100 åren, säger regementschefen Johan Karlsson. De nuvarande regementsområdet – inringat på bilden – får tillfälligt rymma verksamheten tills de nya lokalerna står klara. Foto: Pierre Ragnehag/SVT


 

Den långsiktiga planen är att bygga upp två brigadförband – med 850 värnpliktiga – på bägge orterna.

– Men det ligger bortom 2035, säger Jonas Karlsson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer