Foto: SVT/TT/SVT

Nya sparkrav för skolan

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvalls Barn- och utbildningsnämnd fick idag en budgetprognos som visar på minus 88 miljoner kronor.

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott sammanträder under onsdagen i Sundsvall. Där presenteras en budgetprognos fram till årets slut.

Det är ingen rolig läsning för nämnden. De senaste två åren ska antalet årsanställda i förvaltningen ha ökat med 300 personer, samtidigt som elevantalet under samma period ökat med 200.

Över med 88 miljoner

Kraftigt ökande kostnader för personal gör att man beräknar att nämnden drar över sin budget med 88 miljoner.

– Den här prognosen är helt oacceptabel. Den visar att de rutiner och den ekonomiska uppföljning som funnits inte har räckt. Nu kräver vi bättre löpande uppföljning av ekonomin så att vi slipper liknande överraskningar i framtiden och att tjänstemännen redovisar ett förslag på åtgärdsplan inom 14 dagar, säger João Pinheiro, ordförande i barn- och utbildningsförvaltningen.

”Borde byta ordförande”

Om två veckor vill majoriteten att förvaltningen presenterar ett förslag på hur ekonomin ska rätas upp.

– Jag tycker att vi borde byta ordförande i Barn- och utbildningsnämnden framför allt. Det har jag sagt förut också, säger Elin Nilsson (M).

Tycker inte politiker tar ansvar

Hon tycker att problemen beror på ett bristande ledarskap, och en förflyttning av ansvar.

– Man har skjutit det politiska ansvaret över till tjänstemännen, och visar man inget ansvar från högsta ledning kommer det att smitta av sig till organisationerna, säger Elin Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer