Per Nordlund lämnar posten som vd för Nysäter Wind i Viksjö, men blir kvar som rådgivare i vindkraftprojektet.

Nya turer i Viksjö – projektchefen får gå

Uppdaterad
Publicerad

Per Nordlund, som personifierat det stora vindkraftprojektet i Viksjö, kliver av. Efter att projektet drabbats av motgång efter motgång kommer han att ersättas av en ny vd.

En av orsakerna till det drastiska beslutet är uppmärksamheten som projektet dragit till sig från bland annat SVT:s Uppdrag granskning. I ett timslångt program om vindkraftprojektet i Viksjö i våras berättades om ett miljardbygge som kört i diket.

Credit Suisse tröttnat

Nu rekryteras en ny vd för Nysäter Wind. Per Nordlund hoppar av för att enligt ägarbolaget RWE bli kvar som rådgivare i projektet.

Vindkraftparken Hästkullen

– Per Nordlund har gjort ett utmärkt arbete som vd hittills och jag är mycket glad att han med sin långa erfarenhet stannar kvar som rådgivare, säger Roland Flaig som är vd för RWE Renewables Sverige AB.

Enligt uppgifter till SVT är det emellertid den schweiziska storbanken Credit Suisse som tröttnat på turerna i Viksjö. Banken äger 80 procent av projektet som beräknas kosta 5,5 miljarder kronor.

Koppling till Hells Angels

Att vindkraftparken i Viksjö dragits med bekymmer har varit känt i månader i Västernorrland, men i SVTs Uppdrag granskning tidigare i våras blev det känt också för en bredare publik. Uppdrag granskning och SVT Västernorrland kunde då berätta att det funnits kopplingar till Hells Angels och grov ekonomisk brottslighet i projektet. Det stora bygget som startade förra året har också dragit till sig allvarlig kritik för bristande arbetsmiljö och förstörd natur. I rätten kämpar ett 30-tal småföretagare dessutom för att få betalt för arbete man gjort i parken.

I mångt och mycket har kritiken handlat om brister hos underentreprenörer, men det är Nysäter Wind och ytterst dess vd Per Nordlund som är byggherre och ansvarig för bygget.

Uppdrag granskning

Det tyska energibolaget RWE som äger 20 procent av vindkraftparken framhåller Per Nordlunds förtjänster.

– Det är tråkigt att Per Nordlund lämnar projektet. Han är en av de som haft god förståelse för de förhållanden som råder i Viksjö och som verkat för en bra relation med de boende i området, säger Roland Flaig som är vd för RWE Renewables Sweden AB.

SVT: Har uppmärksamheten i media spelat in?

– Självklart är det ingen målsättning för ett projekt att dra till sig den uppmärksamhet som det fick i Uppdrag granskning tidigare i våras. Det var inte vår målsättning när vi startade för 14 månader sedan, säger Roland Flaig till SVT Västernorrland.

Risk för förseningar

Under våren har Nysäter Wind begärt förlängt igångsättningstillstånd för vindkraftparken med två och ett halvt år vilket väckt kritik bland boende i Viksjö. För Nysäter Wind har det rört sig om en försäkran mot förseningar medan boende sett det som ytterligare två och ett halvt år med en stor byggarbetsplats som granne.

Skanska har uppdraget att slutföra markarbetena i parken och enligt Roland Flaig bör förseningarna kunna begränsas till två månader.

Enligt uppgifter till SVT har projektorganisationen i Viksjö setts över vilket bland annat lett till byte av projekteringsbolag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet