Foto: Trafikverket/Arkiv

Nya uppgifter om rostangreppen på Sundsvallsbron

Uppdaterad
Publicerad

Provtagningar visar att rostangreppen på insidan av brostöden är större av vad Trafikverket trott. Det innebär att arbetet med att åtgärda problemet försenas.

I fjol stod det klart att brostöden på Sundsvallsbron utsatts för rostangrepp och att bakterien Gallionella var orsaken.

Tidigare i år beslutades att lösningen skulle bli ett katodiskt skydd, det vill säga att elektrisk spänning kopplas till brostöden för att hindra rostangreppen på utsidan av brostöden.

E4 Sundsvall

Angreppen värre än man trott

Nu visar de provtagning som gjorts att korrisionen på insidan av stålsponten är något värre än man man tidigare trott, vilket betyder att Trafikverket måste förlänga testperioden.

– Vi har fått uppgifter och prover som inte varit lika positiva som tidigare. Det gör oss osäkra och vi vill utreda längre så att vi blir helt säkra på att det är rätt, säger Anders Westlund, projektledare på Trafikverket.

Åtgärderna försenas

Det betyder att åtgärderna för att stoppa rostangreppen försenas. Tanken var att det skulle vara klart under 2017, nu kommer det att ske tidigast i slutet av 2018.

– Vi kommer att installera det katodiska skyddet på ett av stöden under hösten och sedan utvädera det efter fyra till sex månader, säger Anders Vestlund.

Förhoppningen är att rostskyddet på utsidan även kommer att påverka angreppen på insidan av brostöden.

– Värsta fall måste vi hitta en lösning även till insidan, säger Anders Westlund, projektledare på Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

E4 Sundsvall

Mer i ämnet