Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nystart i Viksjö hindras av trotsiga maskinägare

Nystart i Viksjö hindras av trotsiga maskinägare

Uppdaterad
Publicerad

Skanskas intåg i vindkraftparken i Viksjö hindras av entreprenörer som vägrar flytta på sig. Under tisdagen underentreprenörerna ett erbjudande om flyttbidrag men svaret blev nej, dom vill ha betalt.

Samtidigt står Skanska beredda att ta över bygget av vindkraftparken. I förra veckan skrev Skanska kontrakt med Nordex att färdigställa infrastrukturen i den konfliktfyllda vindkraftparken i Viksjö.

Parken måste tömmas

Det finns dock ett problem. Skanska tänker ta in egna underentreprenörer och vill inte ta över de underentreprenören som den gamla huvudentreprenören Active Works kontrakterat. Skanska vill helt enkelt att parken töms på maskiner innan de själva går in och sätter igång sitt arbete.

– Men vi har fullt förtroende att Nordex kommer att lösa detta inom kort, säger Skanskas distriktschef, Anders Söderberg till SVT Västernorrland.

Att totalentreprenören Nordex har brått att få Hästkullen tömd på maskiner står helt klart. Det har pågått förhandlingar med underentreprenörerna och under tisdagsmorgonen skickade Nordex ut ett mail med ett erbjudande om flyttpengar till de underentreprenörer som väljer att lämna Viksjö.

Aktion eller ockupation

Flera entreprenörer har redan lämnat Viksjö men enligt uppgifter till SVT ska det fortfarande finnas mellan 15 och 30 maskiner kvar i parken som ursprungligen kontrakterats av Active Works. Dessa är främst från södra Sverige och erbjudandet innebär att Nordex betalar 30 000 kronor för varje maskin som flyttas bort, och ytterligare 10 000 om det sker innan fredag.

Men gensvaret på erbjudandet har hittills varit svalt från de kvardröjande underentreprenörernas sida. De har valt att stanna kvar som en tyst protest mot uteblivna betalningar. De har inte fått fullt betalt vare sig av Nordex eller Active Works, hävdar de.

– Om vi lämnar Viksjö finns det en risk att vi blir helt utan pengar, säger en entreprenör till SVT.

Hård tidspress

Active Works har redan fått lämna Viksjö. Nu återstår Nordex som är pressade att få igång bygget som snart stått stilla i ett halvår.

Lösningen var i sikte förra veckan när Skanska tog på sig uppdraget som Active Works misslyckats med. Nu är det Skanska som ska färdigställa bygget inom utsatt tid. Det innebär att det första vindkraftverket ska resas redan till hösten.

– Vi har visserligen inte haft samma planeringsmöjligheter som vi normalt har när vi går in i stora projekt men vi bedömer att det är fullt möjligt,säger Anders Söderberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet