• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: TT/SVT

Nytt bakslag för vårdcentralen i Sollefteå

Uppdaterad
Publicerad

Först ville Premicare ta över – men backade ur. Sen stod Ersta Diakoni på tur, men idag står det klart att även det alternativet gått i stöpet. Ersta inte kommer lägga något bud på den konkursade vårdcentralen i Sollefteå, Voon.

Stefan Nilsson, direktor på Ersta Diakoni, bekräftar att man nu släpper planerna på ett övertagande av vårdscentralen:

– Vi har idag meddelat både konkursförvaltaren och Region Västernorrland att vi inte kommer att gå vidare, säger han till SVT.

– Vi kommer inte att lägga något bud på vårdcentralen, säger han.

Får betala själva för att driva

SVT: Vad ligger bakom ert beslut?

– Det finns flera skäl, men det huvudsakliga är att den så kallade kapiteringsersättningen, alltså ersättningen per vårdinsats, är för låg, säger Nilsson.

– Vi ser en risk att det inte går att ge den vård som behövs utan att som utförare faktiskt själva betala för att driva verksamhet.

Nilsson tror att det är svårt för en privat aktör att driva vårdcentralen i Sollefteå som situationen ser ut idag. 

– Ja, det tror jag. Som befolkningsstrukturen och vårdbehovet ser ut är det nog svårt som systemet är utformat idag, menar Stefan Nilsson.

– Det här är ett generellt problemen för hela Sverige, inte bara i Västernorrland.

Regionen bör ta över

Stefan Nilsson tycker att det bästa vore om regionen nu tar över driften i offentlig regi och backar hela processen tills ett nytt system finns på plats. Då, menar han, kan det åter bli intressant för privata intressenter att gå in.

– Det behövs en primärvård som kan avlasta sjukhusen, tycker Stefan Nilsson.

– Man kan göra betydligt mer inom primärvården än vad som görs idag, men då måste finansieringen se ut på ett annat sätt.

Systemet ska ses över

När den nya majoriteten i regionfullmäktige, socialdemokrater, moderater och liberaler igår presenterade sitt program för de kommande fyra åren lyftes just primärvården i länet ut som central att förändra.
Den var ”underfinansierad”, hette det och skulle ges mer pengar.

Lena Asplund, tillträdande ordförande för Hälso- och sjukvårdsnämnden, säger i en kommentar till SVT att en översyn av ersättningssystemet ingår i den satsningen.   

Hur och på vilket sätt, det är däremot ännu inte klart. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårdkooperativet Voon

Mer i ämnet