Hyllmeter med små ekfat Foto: Anton Svensson, SVT

Nytt destilleri invigs i Matfors

Uppdaterad
Publicerad

Sprittillverkningen är tillbaka i Sundsvallsområdet.

Nu ska traditionell svensk akvavit tillverkas i Matfors.

– Det är väldigt kul att cirkeln är sluten, säger Stefan Mårtensson operativ chef på Altia Sweden.

Utanför uppenbarar sig en svartvit koloss omringad av en nyanlagd asfalt. Väl inne möts man direkt av hyllmeter av små som stora ekfat – som avsöndrar en frän doft. Kopparpannorna i ett annat rum är välpolerade och står prydligt uppradade längs ett rött golv – redo för att tas i bruk. Miljön både utanför och innanför det nybyggda destilleriet i Matfors sydväst om Sundsvall osar just – nytt.

Det är vad det är – för under torsdagen har O.P. Anderson Distillery invigning för sin verksamhet. En verksamhet som kommer att ha fokus på att tillverka traditionella svenska akvaviter.

Det är vin- och spritföretaget Altia i samarbete med läkemedelsföretaget Unimedic som ska stå för tillverkningen.

– Vi har valt att etablera oss här för att säkra det svenska ursprunget på alla våra produkter och samla all akvavitproduktion till ett gemensamt ställe här i Sverige. Unimedic kommer att drifta och sköta om den här anläggningen, medan Altia äger den utrustningen som akvaviten tillverkas i, säger Stefan Mårtensson operativ chef på Altia Sweden.

”Cirkeln är sluten”

2008 fick det statligt ägda Vin & Sprit lägga ned sin verksamhet i Sundsvall. Nu återvänder alltså sprittillverkningen till Sundsvallsområdet.

– Det är väldigt kul att cirkeln är sluten i och med att Vin & Sprit har varit i Sundsvall sedan 1920-talet men försvann 2008 och att det nu återfinns en produktion här, säger Stefan Mårtensson.

Gamla ekfaten tillbaka

De svulstiga ekfaten som användes i Vin & Sprits lokaler i Sundsvall kommer nu – efter kontinentala turer till Frankrike och Finland – att göra nytta i destilleriet i Matfors.

– Delar av de ekfat som vi använder för bland annat Grönstedts konjak används i dag för O.P. Anderson. Så ekfaten har kommit åter till staden.

Några av de gamla ekfaten Foto: Anton Svensson, SVT

”Ingen tappningsfärdig produkt”

Miljoner liter allsköns akvavit kommer att tillverkas i fabriken, men den sista touchen i den färdiga produkten kommer att göras i Finland.

– Det blir en färdig akvavit här innan den lämnar fabriken. Men det vi kommer att tillverka är inte en tappningsfärdig produkt utan vatten ska tillsättas i vår anläggning i Finland, säger Stefan Mårtensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.