Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Roger Östlin är chef för SCA Biorefinery – arbetet med att bygga den nya industriplatsen intill Östrandsfabriken är i full gång, men när ett beslut om att verkligen bygga bioraffinaderiet kan komma är fortfarande oklart. Foto: Pierre Ragnehag / grafik SCA AB

Landområde skapas i Timrå för SCA:s bioraffinaderi – men elfrågan avgörande

Uppdaterad
Publicerad

Trots att inget investeringsbeslut tagits för SCA:s planerade bioraffinaderi vid Östrandsfabriken, så är bygget av själva industriplatsen i full gång.

– Om det inte blir något bioraffinaderi har vi ändå ställt i ordning en industriplats som vi kan nyttja för andra ändamål, säger Roger Östling på SCA Biorefinery bland annat här i videon.

Skogsjätten SCA lämnade in den första ansökan för projektet redan 2017, alltså för sex år sedan.

Bolaget har tillstånd att tillverka 300 000 ton biodrivmedel årligen vilket skulle täcka inrikesflygets behov för ett års transporter. Det planerade raffinaderiet ska i stort sett kopplas ihop med bolagets massafabrik i Östrand.

Ett område stort som 40 fotbollsplaner ska göras klart, och en del av Skönviken fylls igen för att ge plats för anläggningen. Men om det verkligen kommer att byggas ett bioraffinaderi på platsen är alltså fortfarande inte avgjort.

”Flera hundra miljoner”

Exakt hur mycket man investerar i det förberedande arbetet vill bolaget inte uppge, utan talar om ”flera hundra miljoner”.

Men för att projektet någon gång ska bli verklighet krävs att man hittar en lösning på det enorma behovet av elström som tillverkningen kräver.

I klippet: Roger Östlin, chef för SCA Biorefinery om frågan som avgör hela projektet.

Ett bioraffinaderi är en anläggning för produktion av till exempel kemikalier, bränsle och energi  framställt från en biobaserad råvara. Ett bioraffinaderi kan jämföras med ett oljeraffinaderi där råolja raffineras till många olika produkter.

En förhoppning är att bioraffinaderier skall kunna ersätta oljeraffinaderier och därmed minska samhällets beroende av fossil olja och på lång sikt minska utsläppen av klimatpåverkande gaser.

Källa: Wikipedia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.