Nytt bioraffinaderi skulle vara lönsamt visar förstudie men ingen vill satsa vidare just nu. På bilden till höger: Jonas Joelsson, projektledare Rise Processum. Foto: SVT

Planerna på storskaligt bioraffinaderi läggs på is

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt bioraffinaderi på Domsjö industriområde skulle kunna skapa 5 000 arbetstillfällen till regionen – planerna lanserades 2017.

Förstudien, som nu är klar, bedömer investeringen som lönsam, men ingen aktör driver i dagsläget satsningen vidare.

Forskningsföretaget Rise Processum ledde förstudien ”Flaggskepp bioraffinaderi” som stöttades av 13 företag inom framför allt skogs- och kemibranschen och finansierades av länsstyrelsen i Västernorrland och företagen själva.

Budgeten för studien låg på 10 miljoner kronor och slutrapporten är nu inlämnad och klar.

– Vi landade i att en sådan här investering skulle vara lönsam, men att det är en väldigt stor investering som kräver ett starkt konsortium bakom. Den största osäkerhetsfaktorn är hur tillgången på råvara kommer att se ut, summerar Jonas Joelsson, projektledare på Rise Processum.

Prioriterar omställningsarbete

I dagsläget ligger dock de storskaliga bioraffinaderiplanerna på is. Bollen ligger i första hand hos Domsjö fabriker, den största aktören på området.

Björn Vedin, vd Domsjö fabriker. Foto: SVT/Anna Quayle

– Jag tror att det är ett jättebra projekt för Domsjö och regionen, men för vår del är det inte aktuellt just nu, utan vi jobbar mycket med vårt omställningsprojekt, säger Björn Vedin, vd Domsjö fabriker.

Företaget håller på att genomföra en omstrukturering där man ska minska sina kostnader med 100 miljoner kronor.

Kan man inte driva den här typen av satsning samtidigt?

– Nej, inte som det är just nu. Det är alldeles för mycket kring omställningsprojektet som är viktigare för oss i dagsläget, säger Björn Vedin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.