Nytt larm från personal på socialen

Publicerad

Trots flera larm under året så har personalsituationen inte blivit bättre för socialsekreterarna i Sundsvall. Kommunen står handfallen.

Christina Lindqvist är ordförande för Akademikerförbundet SSR:s lokalförening i Sundsvall. Hon säger att facket har en god dialog med Sundsvalls kommun, men att situationen för socialsekreterare och flera liknande yrkesgrupper är ohållbar.
–Socialsekreterarna ska fatta många och svåra beslut, vi hanterar frågor om liv och död, säger hon.

Christina Lindqvist berättar att många medlemmar vittnat om att de har svårt att sova om nätterna, och att arbetsbelastningen blir allt tuffare. Fler måste helt enkelt anställas för att avlasta personalen.
–Med en hög arbetsbelastning och ökade krav så finns det naturligtvis risker för att man inte kan utföra jobbet på ett sätt som vi skulle önska.

Socialdirektören Torbjörn Stark säger att han håller med om kritiken och att Sundsvalls kommun försöker att anställa, men att det finns en stor brist på socionomer i Sverige.
–Vi skulle kunna anställa tio personer på ett bräde just nu, men det finns ingen. Det finns inga socionomer att tillgå, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Socialtjänsten i kris

Mer i ämnet