Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Ylva Holmgren/SVT

Nytt studiestöd för dig som vill byta karriär mitt i arbetslivet

Uppdaterad
Publicerad

Från den 1 oktober kan du som är mitt i arbetslivet söka det nya omställningsstudiestödet. Det är en del i paketet med nya las, som innebär ändrade regler vid anställning och uppsägning. Med stödet kan du studera och bredda din kompetens, antingen genom att vidareutveckla dig inom ditt arbetsområde eller genom att helt byta spår.

Omställningsstudiestödet gäller för studier från och med 1 januari 2023, och kravet för att få stödet är att det är en utbildning som stärker ställningen på arbetsmarknaden för personer mitt i arbetslivet. Nya las (lagen om anställningsskydd) är ett resultat av förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter, och avsikten är att skapa flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden.

Förmånligt studiestöd

Det nya omställningstudiestödet ­­består av ett bidrag och ett lån, men man kan välja att bara ta bidrag och avstå från lånet. Studiestödet består av ett bidrag på upp till 80 procent av din lön, upp till ett maxbelopp på 21 000 kronor och om man tar ett studielån så får man max 12 000 kronor.

– Bidraget och lånet ska ju motsvara din nettoinkomst men får inte övergå den inkomst du hade innan studierna, säger Sara Söderstedt som arbetar som verksamhetsutvecklare på CSN i Sundsvall.

I klippet berättar Sara Söderström mer om det nya omställningsstödet.

Villkor för omställningsstudiestöd

  • Du kan få stödet i 44 veckor, men det blir längre om man väljer att studera på deltid 
  • Du ska vara mellan 27 och 62 år 
  • Du ska vara etablerad och ha en aktuell förankring på arbetsmarknaden 
  • Utbildningen ska bidra till att du blir mer attraktiv på arbetsmarknaden 

Källa: csn.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.