Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jörgen Boije såg en vit Mercedes med krockskador och något som såg ut som blod på fronten, som en av hans pappas kolleger kom åkande i. Mannen hade ”kört på nåt” – var det försvunne Olle Högbom? Hör Jörgens berättelse i klippet. Foto: Patric Sellén SVT, Truls Wallin (teckning)

Nytt vittne träder fram i Ollefallet i Sundsvall efter drygt 40 år: ”Bilen var blodig – han sa att han kört på nåt”

Uppdaterad
Publicerad

En dag i september 1983 blev Jörgen Boije i Sundsvall vittne till hur hans pappas kollega kom körande till jobbet med bucklig framskärm, krossat lyktglas och något som såg ut som blod på motorhuven.

– När jag frågade vad han gjort sa han att han kört på något, berättar Jörgen Boije för SVT 40 år efteråt.

Några dagar efter händelsen började media rapportera om 18-årige Olle Högbom mystiska försvinnande.

Det är först nu som Jörgen Boije träder fram i SVT och berättar sin historia.

Den utlösande faktorn är SVT:s publicering hösten 2023 om Stefan Erikssons vittnesmål. Där säger sig Eriksson ha sett en ung man på cykel bli påkörd av en vit mellanstor fyradörrars bil i korsningen Norra Järnvägsgatan/Floragatan i centrala Sundsvall.

Fallet med försvunne Olle Högbom

Precis på den plats och vid den tidpunkt där Olle Högbom sågs senast på kvällen den 7 september 1983.

– Hans beskrivning av bilen var nästan på pricken som den jag såg på min pappas arbetsplats, med krockskador och röda stänk på fronten, berättar Jörgen Boije.

Det handlar om en vit Mercedes Benz, en fyradörrars 220 D som tillverkades mellan åren 1968 och 1976.

”Kände inte till försvinnandet”

– Dessutom stämmer platsen. Det här som jag fick berättat för mig skulle också ha hänt i de västra delarna av centrala Sundsvall, nära järnvägen. Det berättade han också för mig, säger Jörgen Boije.

Varför berättade han det där för dig?

– Ja du, ingen aning. Eftersom jag kände honom lite grann så frågade jag vad han gjort med bilen. Och han svarade utan vidare.

Trodde du då att det här skulle kunna ha med Olles försvinnande att göra?

– Nej. Jag hade ingen aning om Olles försvinnande, det var inte känt via media då. Det kom ut först några dagar senare. Och då började jag förstås att fundera...

Utpekade mannen avliden

Men det var först när Jörgen Boije tagit del av Stefan Erikssons vittnesmål i SVT – 40 år efteråt – som ”polletten trillade ner”.

– Och då tänkte jag att nu måste jag berätta om det jag såg, säger han.

Se och hör hans berättelse i videon här ovan.

Den utpekade mannen som körde den vita Mercedesen är numera avliden sedan många år.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ska vi kunna veta att det nya Ollevittnet Jörgen Boijes berättelse inte är påverkad av det tidigare vittnet Stefan Erikssons uppgifter om till exempel den vita bilen? SVT ställer frågan i klippet – hör svaret. Foto: SVT

Fallet Olle Högbom

18-årige Olle Högbom från Härnösand försvann spårlöst på kvällen den 7 september 1983 efter en fest i Sundsvall, där han gick gymnasiet.

De enda spåren efter honom är hans glasögon och cykelnyckel som hittades i närheten av den plats han sågs senast.

Hösten 2023, precis 40 år efter försvinnandet, trädde Sundsvallsbon Stefan Eriksson fram i SVT och berättade att han blivit vittne till en olycka samma kväll som Olle Högbom försvann – på samma plats och vid samma tidpunkt som Olle senast sågs i livet.

En vit bil fyradörrars bil körde enligt Stefan Eriksson på en ung man på cykel som jagades av två springande män. När Stefan Eriksson sakta åkte förbi olycksplatsen i sin bil såg han den unge mannen ligga livlös på trottoaren.

Beskrivningen av bilen stämmer mycket väl överens med den Jörgen Boije såg krockskadad kort efter Olles försvinnande (artikeln ovan) – en vit Mercedes 220D av fyradörrarsmodell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet med försvunne Olle Högbom

Mer i ämnet