Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad såg Stefan Eriksson den där kvällen för 40 år sedan? Hör honom berätta om incidenten, som om allt stämmer, kan vara svaret på vad som hände försvunne Olle Högbom 1983. Foto: Privat, Stefan Eriksson (skiss), Pierre Ragnehag/SVT

Vittne träder fram – efter 40 år: ”Jag kan ha sett vad som hände Olle”

Uppdaterad
Publicerad

Den då 18-årige Olle Högbom från Härnösand försvann spårlöst i Sundsvall sent en höstkväll 1983. Nu kan SVT berätta att det kan finnas ett vittne till vad som kan ha hänt Olle.

40 år efteråt träder Stefan Eriksson fram i SVT:

– Det jag såg där i korsningen torde inte ha varit något annat än det som hände Olle.

Stefan Eriksson, då i 20-årsåldern, hade varit och tränat innebandy på motionsnivå i Åkersviksskolans idrottshall i centrala Sundsvall sent på kvällen onsdagen den 7 september 1983.

– Vid 22.20-tiden satte jag mig i bilen för att åka hemåt, berättar han.

Fallet med försvunne Olle Högbom

När han kommer till korsningen Norra Järnvägsgatan/Floragatan ser han något som skulle kunna vara den försvunne Olle Högboms öde.

– Allt stämmer tidsmässigt. Vad jag förstår skildes Olle från sina kompisar just på den platsen vid 22.10-tiden samma kväll, alltså ungefär tio minuter innan jag kom körande där, säger Stefan.

Vad han såg på platsen kan du se och höra honom berätta i videon.

Ritade skisser av det som hände

För att dokumentera det han varit med om skrev Stefan Eriksson ner alla detaljer han kom ihåg med noggranna tidsangivelser. Han gjorde också ett flertal skisser över det han sett, som SVT Västernorrland fått ta del av.

Han noterade också att personbilen var en vit medelstor fyradörrarsmodell.

– Jag trodde att jag kanske skulle bli kallad som vittne eller något sådant och trodde att det hela skulle tas upp av media. Men det gjorde det inte, säger han.

När media började rapportera om att en 18-åring försvunnit spårlöst i området kopplade Stefan Eriksson inte ihop det med det han sett.

Trodde det var olika händelser

– Jag var så säker på att Olle Högbom försvunnit på helgen, fredag eller lördag. Jag visste inte ens att nöjeskrogarna var öppna på vardagskvällar, förklarar han.

– Det jag varit med om var på en vardagskväll. Jag såg det som två separata händelser och det gjorde jag länge, förklarar han.

Skisserna och en utförlig skriftlig redogörelse över det han säger sig ha upplevt har han nu lämnat in till polisen, som hållit ett förhör med honom.

Olle Högbom-fallet preskriberades som ett möjligt brott 2008, vilket betyder att ingen kan dömas i ärendet. Sedan dess utreds det som ett försvinnande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vill du få stenkoll på Olle Högbom-fallet? Här är försvinnandet på 60 sekunder. Foto: SVT
Vet du något mer om vad som kan ha hänt Olle Högbom? Kontakta i så fall reportern Patric Sellén via mejl patric.sellen@svt.se eller via telefon på 060-190170. Foto: SVT

Kvällen den 7 september 1983 – tidslinje

• 18-årige Olle Högbom från Härnösand som går gymnasiet i Sundsvall är på fest i en lägenhet i centrala stan när han och ett par kompisar bestämmer sig för att bryta upp och gå på krogen. Klockan är då cirka 22.

• Vid 22.10-tiden skiljs Olle från sina kompisar i korsningen Norra Järnvägsgatan/Floragatan. Kompisarna fortsätter ner mot centrum medan Olle ropar till dem att han ska komma efter.

• Minuten efter går inbrottslarmet på närliggande Floraskolan. Polisen är snabbt på plats och griper en person inne i byggnaden. Skolan ligger ett kvarter från polishuset och totalt elva poliser, både uniformerade och civila, finns i området efter larmet.

Vittnen har sett två personer ta sig in i skolbyggnaden via ett fönster, och därför söker poliserna på plats fler inbrottsmisstänkta i området.

• Vid 22.20-tiden, möjligen en eller ett par minuter senare, åker Stefan Eriksson förbi platsen på väg hem.

Ett par dagar senare anmäls Olle Högbom försvunnen av sina anhöriga. Den senaste säkra iakttagelsen av honom gjordes av kompisarna där i korsningen vid järnvägsövergången.

De enda säkra spåren efter honom är hans glasögon och cykelnyckel som hittades i närheten av den plats där han sågs senast.

Hans cykel stod låst utanför huset där han varit på fest.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet med försvunne Olle Högbom

Mer i ämnet