Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sett något som jag inte borde ha sett” – hör Stefan Eriksson som säger att han blev skrämd och hotad efter kvällen i Sundsvall då kan kan ha bevittnat 18-årige Olle Högboms öde. Foto: Pierre Ragnehag/SVT, privat

Därför berättade Stefan inte för polisen: ”Blev skrämd och jagad”

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Eriksson upplevde att han varit på fel plats vid fel tillfälle.

Han kände stark rädsla och obehag på platsen där han kan ha sett vad som hände försvunne Olle Högbom, och beskriver stämningen som hotfull. Därefter blev han förföljd från platsen.

– Jag hade sett något jag inte skulle ha sett, det var ganska klart och tydligt för mig, säger Stefan Eriksson.

Stefan Eriksson är tagen av stundens allvar när han träffar SVT.

Han har inte pratat med någon om det han såg i korsningen Norra Järnvägsgatan/Floragatan i centrala Sundsvall under loppet av uppskattningsvis en halvminut vid 22.20-tiden den 7 september 1983.

Fallet med försvunne Olle Högbom

– Jag har inte ens berättat det för min familj. De kommer att bli väldigt förvånade när det här kommer ut, säger Stefan Eriksson.

”Brydde sig inte”

Vad var det som gjorde att du inte berättade?

– Jag kände rädsla och oro, och det var utifrån de här personernas agerande på platsen.

Hur då?

– Jag upplevde att de inte brydde sig om den livlösa personen där på trottoaren. När de hade kollat andning och puls ställde de sig och diskuterade situationen med varandra och lät honom ligga där. Därför drog jag också slutsatsen att den liggande, orörliga personen var död, säger Stefan Eriksson.

– Men sedan blev jag ju jagad därifrån också. Det är klart att det också påverkat mig, tillägger han.

Efter det att personerna på platsen upptäckt Stefan börjar, enligt hans berättelse, en jakt. Två av personerna följer efter honom i bil ända hem. De undersöker hans bil, tittar in genom brevinkastet och klättrar uppför brandstegen och kikar in i lägenheten.

Stefan: Blev bevakad

Därefter sitter de i bilen utanför hans bostad i flera timmar. Senare dyker också den bil han sett på olycksplatsen upp och bevakar huset från ett annat håll – enligt Stefan i flera timmar.

Två dagar efteråt upptäcker han männen igen. Då utanför sitt jobb, när de återigen undersöker hans bil.

– Allt det här har gjort att jag hela tiden tänkt att det var ett kriminellt gäng jag hade efter mig, några som hade resurser och förmåga att göra nåt sånt här. Några som man absolut inte ville ha något att göra med. Om de ville skrämma mig måste man ju säga att de lyckats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet med försvunne Olle Högbom

Mer i ämnet