Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stefan Eriksson (t v) tror sig ha sett vad som hände försvunne 18-åringen Olle Högbom i Sundsvall 1983. Fd kriminalinspektören Lars Gottvall (t h) som jobbade med fallet i inledningsskedet kommenterar uppgifterna här i klippet. Foto: Pierre Ragnehag SVT / Shanker Prem SVT

Lars var med i spaningarna efter Olle från dag ett: ”Vittnet ger ett trovärdigt intryck”

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifterna är 40 år gamla. Men vittnet är trovärdigt, anser pensionerade kriminalinspektören Lars Gottvall som var med och utredde Olle Högboms försvinnande från dag ett.

– Hade det här kommit fram direkt hade vi kunnat kontrollera uppgifterna tidigt i utredningen, säger han.

I veckan har SVT Västernorrland kunnat berätta om Sundsvallsbon Stefan Erikssons uppgifter om att han kan ha sett vad som hände försvunne 18-åringen Olle Högbom i Sundsvall hösten 1983.

Före detta kriminalinspektören Lars Gottvall, numera pensionerad, var med i spaningarna och sökandet efter Olle Högbom i inledningsskedet.

Fallet med försvunne Olle Högbom

Liksom många andra tycker Lars Gottvall att det är ett stort problem att vittnesmålet kommer in nu, efter 40 år.

”Skaver”

Och det är också vissa delar i Stefan Erikssons berättelse som ”skaver” för Lars Gottvall.

– Som till exempel det här med att personen som skulle ha blivit påkörd cyklade. Olle hade ingen cykel med sig på vägen från festen ner mot stan, inte vad vi visste då i alla fall, säger han.

Olles egen cykel, en damcykel av äldre modell, stod också kvar låst utanför huset där festen som Olle var på hölls.

Däremot beskriver Stefan Eriksson i sitt vittnesmål väldigt detaljerat en cykel som han säger sig ha sett liggande bredvid den påkörda person som Stefan tror var Olle Högbom.

”100 procent säker”

– Det var en brun herrcykel, en Monark med ett sådant där blocklås som var vanligt på vissa modeller då. Det är jag 100 procent säker på, säger Stefan Eriksson.

En intressant detalj som snabbt hade kunnat undersökas om spaningsledningen fått uppgiften i initialskedet, säger Lars Gottvall:

– Då hade vi kunnat försöka spåra den cykeln. Men vi hade ju inte den uppgiften överhuvudtaget då.

Poliser i området

Det fanns ju många poliser i området på grund av det skolinbrott som skett ungefär samtidigt, och Stefan Eriksson tror att det kan ha varit poliser han såg på olycksplatsen. Vad säger du om det?

– Ja, nu vet jag ju så lite om de omständigheterna, jag vet ju bara det ni har spelat upp för mig här nu. Men det kan finnas ytterligare detaljer som inte vi vet om, som bara polisen som utreder det här nu vet om. Så det är väldigt svårt att ha någon uppfattning om det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet med försvunne Olle Högbom

Mer i ämnet