Foto: TT

Migrationsverket vann tvisten – Ocean Galas ägare skyldiga staten miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Ocean Galas ägare Floating Accommodations krav på Migrationsverket ogillades av Norrköpings tingsrätt. Nu ska ägaren betala rättegångskostnaderna.

Det var under den stora flyktingströmmen 2016 som fartyget Ocean Gala skulle bli flyktingboende för drygt 1800 asylsökande. Fartyget lade till i Utansjö hamn, norr om Härnösand.

Några flyktingar flyttade aldrig in och ägarna, Floating Accommodations Sweden AB, stämde Migrationsverket för avtalsbrott.

Asylbåt i Härnösand

Inget bevis för avtalsbrott

På måndagen föll domen i tvisten mellan Ocean Galas ägare och Migrationsverket i Norrköpings tingsrätt. Tingsrätten menar att ägarna inte kunnat bevisa att Migrationsverket begått något avtalsbrott.

Tvärt om var det Floating Accomodations som inte uppfyllde villkoren i avtalet med Migrationsverket genom att lägga till i en industrihamn utan att ha de tillstånd som krävdes.

Får betala rättegångskostnaderna

Ägarna hade krav på 190 miljoner kronor på Migrationsverket, men Norrköpings tingrätt ogillar yrkandena från bolaget. I stället för att få något skadestånd ska nu Floating Accomodations betala rättegångskostnaderna på nästan 3,5 miljoner kronor.

– Vi är naturligtvis nöjda med att tingsrätten gått på vår linje i det här fallet, och att vi inte behöver betala skadestånd till Floating Accomodations AB. Nu ska vi, tillsammans med vårt ombud som fört vår talan, titta närmare på domen för att se om det är några avväganden vi behöver ta med oss framöver säger Migrationsverkets rättschef rättschef Fredrik Beijer i en kommentar.

Inga kommentarer

SVT Västernorrland har varit i kontakt med Tomas Marcusson, en av de två advokater som företräder Floating Accomodations.

– Vi har inga kommentarer, säger Marcusson.

När kommer ni att ge någon kommentar?

– Vi kommer inte att kommentera det här, inte nu och inte senare, avslutar Marcusson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Asylbåt i Härnösand

Mer i ämnet