Anders Hellström, biträdande chef vid bildningsförvaltningen i Örnsköldsvik. Foto: SVT

Ökad smittspridning i Örnsköldsvik – nu införs distansundervisning

Uppdaterad
Publicerad

Örnsköldsviks kommun inför fjärr- och distansundervisning för majoriteten av högstadie- och gymnasieeleverna mot bakgrund av den snabba spridningen av covid-19 i kommunen.

– Vi har ingen alarmerande smittspridning i skolans verksamhet, men i dialog med smittskyddet blir det här en förebyggande åtgärd, säger Anders Hellström från bildningsförvalningen.

Distans- och fjärrundervisning gäller från och med i morgon fredag och berör årskurs sju och åtta på högstadiet samt årskurs ett och två på gymnasiet.

Eleverna får stanna hemma åtminstone fram till påsklovet.

Coronaviruset i Västernorrland

Nytt besked från Folkhälsomyndigheten

Samtidigt kom idag beskedet att Folkhälsomyndighetens rekommendationer om fjärr-och distansundervisning för gymnasieskolorna upphör att gälla från och med den 1 april. Beslutet motiveras med att skolan är avgörande för elevernas framtid och att varje dag i skolan är viktig.

– Smittspridningen ser olika ut i landet och vi måste ta hänsyn till hur det ser ut här, säger Kristina Rastbäck, förvalningschef.

Snabb omställning för både elever och lärare

För eleverna i Örnsköldsvik gäller distans- och fjärrundervisning alltså från och med fredag.

– Rektorer och lärare måste snabbt ställa om organisationen. Och detsamma gäller eleverna – de mår bäst av att vara i skolan och få närundervisning, säger Christina Rastbäck.

Besked om hur det blir med undervisningen efter påsklovet kommer under nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet