Akutmottagningen i Sollefteå. Foto: Arkiv

Ökad väntetid på akuten

Uppdaterad
Publicerad

Väntetiderna på landets akutmottagningar ökar. I Sundsvall ligger vistelsetiden på 210 minuter, att jämföra med 183 minuter i Sollefteå.

Socialstyrelsen presenterar i dag rapporten ”Tillgänglighet i hälso- och sjukvården”.  Den visar bland annat att väntetiderna ökar på de flesta akutmottagningar och inte ett enda landsting eller en enda region klarar kraven på akutvård.

– Trots långa väntetider har ändå de flesta patienter inom specialistvården, 91 procent, ett högt förtroende för vårdpersonalen och det ökar med stigande ålder, yngre är mer missnöjda, säger Jenny Asplund, projektledare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Väntetiderna har ökat med 7 minuter i snitt under perioden juni 2016 – maj 2017, jämfört med föregående mätning juli 2015 – juni 2016.

I Västernorrland är Örnsköldsviks sjukhus inte med i rapporten då inrapporteringen varit för dålig. På akuten vid Sundsvalls sjukhus har väntetiden ökat med sex minuter, från 204 till 210 medan den är oförändrad i Sollefteå, 183 minuter. Snittet i riket ligger på 210 minuter, sämsta hade Södersjukhuset i Stockholm med 285 minuter medan Gällivare ligger bäst till med 130 minuter.  

Så stora skillnader är det på akuten

Akutväntetider (medianvistelsetid), juni 2016 – maj 2017

Längst

1. Södersjukhuset, Stockholm, 4 tim 45 min

2. Universitetssjukhuset, Lund, 4 tim 31 min

3. Sahlgrenska sjukhuset, Göteborg, 4 tim 30 min

Kortast

1. Gällivare sjukhus,Gällivare, 2 tim 10 min

2. Oskarshamns sjukhus,Oskarshamn, 2 tim 14 min

3. Kiruna sjukhus, Kiruna, 2 tim 17 min

Riket 3 tim 30 min

Tid till läkarbedömning på akutmottagning, juni 2016 – maj 2017

Längst

1. Sahlgrenska sjukhuset, Göteborg, 1 tim 43 min

2. Södersjukhuset, Stockholm, 1 tim 37 min

3. Kungälvs sjukhus, Kungälv, 1 tim 31 min

Kortast

1. Köpings lasarett, Köping, 29 minuter

2. Capio S:t Görans sjukhus, Stockholm, 30 minuter

3. Arvika sjukhus, Arvika, 34 minuter

Riket 61 minuter

Detta har du rätt till enligt vårdgarantin

Primärvård: Du har rätt till kontakt, med exempelvis en sjuksköterska på en vårdcentral, samma dag som du tar kontakt med primärvården. Om denna kontakt bedömer det som nödvändigt för dig att träffa en läkare så har du rätt till det inom sju dagar.

Specialistmottagning: Om du skickas vidare till en specialist inom vården så ska du inte behöva vänta mer än 90 dagar på ett sådant besök. Samma regel gäller om det är du själv söker specialistvård, utan remiss.

Behandling: Om din läkare exempelvis bestämmer att du ska opereras så ska du inte behöva vänta mer än 90 dagar på behandlingen.

Akutvård: Berörs inte av vårdgarantin, men om du blir akut sjuk eller skadad ska du få vård så fort som möjligt, oavsett var du befinner dig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.