Hårdare krav på jämställdhet

Uppdaterad
Publicerad

Idrottsrörelsen har inte uppnått jämställdhetsmålen. För att snabba på utvecklingen inför Riksidrottsförbundet nu kvotering.

Kravet är att inget kön ska vara representerat med mindre än 40 procent i specialförbundens styrelser.

Idrottsrörelsen har över 3 miljoner medlemmar – nästan lika många kvinnor som män. Men när det kommer till maktpositioner är bilden en annan. I specialförbundens styrelser på riksnivå är fördelningen 65 procent män och 35 procent kvinnor.

Nu kräver Riksidrottsförbundet bättring. Förbunden måste ha uppnått en 40-60-fördelning senast 2021. De som inte når upp i en jämnare könsfördelning kommer att straffas ekonomiskt.

LÄS MER: Här kan du läsa mer om RF:s beslut

”Alla ska ha möjlighet att bestämma”

Sofia Domeij, styrelseledamot i Svenska skidskytteförbundet, var med när förslaget röstades igenom på Riksidrottsförbundets stämma förra helgen.

– Jag tror det är viktigt att visa att idrotten är öppen för alla och att alla ska ha möjlighet att bestämma, konstaterar hon.

Skidförbundet: inte en enda kvinna

Även på lokal nivå har förbunden lång väg att gå till jämställda styrelser. En sammanställning som SVT Västernorrland gjort visar att skidförbunden i både Ångermanland och Medelpad inte ha en enda kvinna i styrelsen. Omvänd situation råder i konståknings- och ridsportförbunden som inte har en enda man.

LÄS MER: Så jämställd är din idrott

SVT: Är det viktigt att få till en ökad jämställdhet?

– Om jag drar en parallell till näringslivet så ser man ju där att det är kunskapshöjande när man har styrelser med både kvinnor och män, det tas bättre beslut helt enkelt. Och det tycker jag visar att det är viktigt att vi tänker så även inom idrottsrörelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.