Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) mötte Finlands kommunikationsminister Anne Berner på Midlanda under måndagen. Foto: Peter Nässén/SVT

Ökat hopp om mångmiljardsatsning på järnvägar

Uppdaterad
Publicerad

Finlands kommunikationsminister Anne Berner (C) är glad att Sverige har svängt och nu säger ja till järnvägssatsningen Botniska korridoren.
– Helheten är jag mycket nöjd med, säger hon på ett besök i Sundsvall.

SVT Västernorrland har tidigare i vinter berättat om turerna kring Botniska korridoren som skulle innebära att järnvägssträckningarna Stockholm-Helsingfors via Haparanda samt Luleå-Narvik blir en del av EU:s högst prioriterade järnvägsnät, Trans-European Transport Networks, TEN-T. I så fall skulle Sverige och Finland få del av mångmiljardbelopp i form av EU-bidrag till järnvägssatsningar.

Norrlandslänen och Finland har tryckt på för det men svenska regeringen har tvekat – fram till förra veckan.

Möte på Midlanda

– Vill vill visa att vi faktiskt är en regering för hela Sverige, därför är det viktigt att visa att vi också tar ansvar för en bra infrastruktur även i Norrland, sa infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) då.

Under måndagen mötte han Finlands kommunikationsminister Anne Berner på Midlanda. Berner var tidigare besviken över Sveriges ljumma inställning till Botniska korridoren – men nu spirar hoppet.

– Jag tror att det ser ganska bra ut, från finsk sida, från svensk sida och i EU-kommissionen så helheten är jag mycket nöjd med, säger hon.

Kamp på egen hand

Om Sverige inte hoppat på tåget så att säga hade det sett dystrare ut.

– Vi skulle ha fått kämpa hårdare på finsk sida för vår infrastruktur och vår bild att norra Europa ska vara en del av den europeiska infrastrukturutvecklingen.

 EU-kommissionen ska presentera ett förslag till revidering av TEN-T före sommaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Botniska korridoren

Mer i ämnet