Regeringen vill förlänga den så kallade ”Scandinavian-Mediterranean Corridor” ända upp till Haparanda. Foto: SVT

Regeringens besked: Vill ha EU-miljarder till järnväg i Norrland

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har på onsdagen bett EU-kommissionen om hjälp att förverkliga en ny tågkorridor från Stockholm till Haparanda. Det handlar om många miljarder i EU-stöd till infrastruktur i Norrland.

Efter SVTs granskning om den svenska regeringens tveksamhet till en gemensam järnvägssatsning med Finland på den så kallade Botniska korridoren kommer nu regeringen med nytt besked i frågan.

– Ja, vi har skickat en förfrågan till EU-kommissionen om att förlänga den tågkorridor som idag slutar i Stockholm säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till SVT.

Satsning på Norrland

Det är den så kallade ”Scandinavian-Mediterranean Corridor” som idag går från Medelhavskusten till Stockholm som den svenska regeringen nu vill förlänga ända upp till Haparanda.

Det är en del i en gemensam satsning med Finland på en upprustning av järnvägsnätet i Norrland och i Finland.

– Vill vill visa att vi faktiskt är en regering för hela Sverige därför är det viktigt att visa att vi också tar ansvar för en bra infrastruktur även i Norrland säger Tomas Eneroth (S).

Miljarder i stöd

Finlands kommunikationsminister var besviken över Sveriges tveksamhet när SVT talade med henne i februari och förstod inte riktigt varför Sverige verkade mindre intresserade av sin norra landsända än Finland.

Tomas Eneroth hänvisar regeringens tidigare tveksamhet till att den nationella infrastrukturplanen först måste beslutas, men trots att den ännu inte presenterats meddelade alltså ministern idag att man går vidare med Botniska korridoren till EU.

– Vill planerar ju redan stora upprustningar i järnvägsnätet norr om Stockholm, så då är det ju naturligtvis bra om vi kan få hjälp av EU med investeringarna säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Besked före sommaren

EU håller just nu på med en revision av sitt korridornät, TEN-T det viktigaste nätet av järnvägar i Europa, och nu hoppas regeringen att EU-kommissionen ska lägga in den Botniska korridoren i nätet, det handlar om möjligheten till många, många miljarder i EU-stöd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.