Konceptet Reko-ring kommer ursprungligen från Finland och bygger på att konsumenter och producenter möts utan mellanhänder.
– Det handlar också om att bygga relationer. Man kan lära känna den som fött upp eller producerat maten, säger Victoria Pulsford, som tillsammans med Maria Engelbrektsson administrerar Reko-ringen i Örnsköldsvik.
”Mindre miljöpåverkan”
I Örnsköldsvik har intresset för Reko-ringen ökat stort under våren. Facebookruppen har nästan 3 000 medlemmar och allt fler producenter har anslutit sig sedan starten i november i fjol.
– Jag tror att man vill veta vad man äter, korta transporter, mindre miljöpåverkan – jag tycker det är mycket som talar för lokalproducerat, säger Ann-Christin Edberg, som handlat bland annat äppelmust.
Sara Konstantinidou, som bakar och säljer tunnbröd, tror att uppsvinget också har andra orsaker.
– Coronan, att kunna träffas ute så här.
Hushållningssällskapet stöttar
I dag finns över 200 Reko-ringar med drygt 700 000 medlemmar enligt Hushållningssällskapet, som har fått i uppdrag av Jordbruksverket att hjälpa till vid uppstarten av nya Reko-ringar. I Västernorrland finns nio Reko-ringar registrerade hos Hushållningssällskapet. Förra veckan startade ytterligare en upp: i Långviksmon i Örnsköldsviks kommun.