Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sara Konstantinido, som driver bageri i Mellansel, säljer sitt bröd via Reko-ringen i Örnsköldsvik och Bredbyn. Hon konstaterar att konceptet fått ett uppsving: ”Det har blivit ett jättestort intresse här i Örnsköldsvik och det är många som frågar om vi kan starta upp på andra orter”. Foto: SVT

Ökat intresse för lokalproducerad mat: ”Vill veta vad man äter”

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att köpa närproducerad mat via så kallade Reko-ringar ökar.

I Västernorrland finns nu tio registrerade Reko-ringar.

Konceptet Reko-ring kommer ursprungligen från Finland och bygger på att konsumenter och producenter möts utan mellanhänder.

– Det handlar också om att bygga relationer. Man kan lära känna den som fött upp eller producerat maten, säger Victoria Pulsford, som tillsammans med Maria Engelbrektsson administrerar Reko-ringen i Örnsköldsvik.

”Mindre miljöpåverkan”

I Örnsköldsvik har intresset för Reko-ringen ökat stort under våren. Facebookruppen har nästan 3 000 medlemmar och allt fler producenter har anslutit sig sedan starten i november i fjol.

– Jag tror att man vill veta vad man äter, korta transporter, mindre miljöpåverkan – jag tycker det är mycket som talar för lokalproducerat, säger Ann-Christin Edberg, som handlat bland annat äppelmust.

Sara Konstantinidou, som bakar och säljer tunnbröd, tror att uppsvinget också har andra orsaker.

– Coronan, att kunna träffas ute så här.

Hushållningssällskapet stöttar

I dag finns över 200 Reko-ringar med drygt 700 000 medlemmar enligt Hushållningssällskapet, som har fått i uppdrag av Jordbruksverket att hjälpa till vid uppstarten av nya Reko-ringar. I Västernorrland finns nio Reko-ringar registrerade hos Hushållningssällskapet. Förra veckan startade ytterligare en upp: i Långviksmon i Örnsköldsviks kommun.

Foto: SVT Design

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer