Enligt IVO bedrivs olovlig verksamhet på Guldgården i det som tidigare var det gamla sjukhemmet i Hamsta. Foto: SVT

Olagligt stödboende stängs – anlitades av flera kommuner i länet

Uppdaterad
Publicerad

Stödboende heter Guldgården men ger mest intryck att vara under svårt förfall. Nu ingriper Inspektionen för vård och omsorg mot missförhållandena vid boendet i Timrå som nu ska tömmas. Boendet har bland annat anlitats av Sundsvalls, Härnösands och Sollefteå kommuner.

Senast 1 februari 2021 ska de 12 boende på Guldgården ha skrivits ut till sina hemkommuner, annars hotar ett vite om 500.000 kronor. Enligt IVO är det vad som krävs för att ”avhjälpa missförhållanden” vid boendet. Enligt IVO bedrivs olovlig verksamhet i det som tidigare var det gamla sjukhemmet i Hamsta.

Omfattande problematik

Det är ett av flera boenden som drivs av Timråföretaget Västernorrland utveckling och omvårdnad AB.

Kritik mot vårdbolag i Timrå

– De boende har omfattande problematik och de borde befinna sig på ett hem som har tillstånd att bedriva verksamhet enligt socialtjänstlagen, det har man inte där, säger Fredrik Fridholm som är jurist vid IVO.

Den omfattande problematiken som IVO hänvisar till är boende med missbruk, demens och psykiska problem. Ibland i kombination. Flera är äldre, någon är hemlös och enligt IVO har de inte fått den vård de har rätt till.

Saknar tillstånd

Problemen uppmärksammades vid en inspektion i november men i förra veckan stod det klart att företaget i Timrå bedrev en verksamhet som man inte hade tillstånd till. Efter att tagit del av de boendes dokumentation och deras behov, bedömde IVO att boendet var att likna vid ett särskilt boende för äldre, något som verksamheten inte kunnat leva upp till eller har tillstånd för.

Fyra av de boende visade sig också vara beviljade plats i särskilt boende av sin hemkommun. De hamnade i stället på det gamla sjukhemmet i Hamsta, vilket närmast kan liknas vid social dumping.

Det visar sig att fyra kommuner anlitat boendet i Timrå. Enligt IVO rör det sig om Sundsvall, Härnösand, Sollefteå och Stockholm.

Granskning av kommunerna

IVO överväger nu att även granska de socialnämnder som anlitat boendet. Frågan är hur det kommer sig att personer med grava svårigheter placeras på ett boende där man funnit missförhållanden och som dessutom saknar tillstånd.

– Vi har inte kommit så långt att vi fattat beslut om detta ännu, men vi kommer sannolikt att ha en intern diskussion om att eventuellt även öppna tillsynsärenden mot de enskilda socialnämnderna, säger Fredrik Fridholm.

Företaget som driver boendet i Timrå har getts möjlighet att på frivillig väg komma tillrätta med de brister som IVO upptäckte vid sin inspektion i november. IVO konstaterar att det inte varit möjligt.

Välkomnar en diskussion

Christian Blomberg som är vd för Västernorrland utveckling och omvårdnad menar att det är svårt att hitta boendeformer som fungerar för människor med dubbel- och i bland trippelproblematik. I Timrå har man erbjudit en lösning för svårplacerade äldre och han menar att socialnämnderna fått det de beställt.

– Den här gruppen som det berör är ett dilemma och en utmaning för kommunerna och jag välkomnar en diskussion om hur man ska lösa problemet, säger han till SVT.

Vidare säger han att företaget aldrig motsatt sig IVOs kritik utan att man enligt hans uppfattning har en fortsatt en dialog med IVO och de berörda socialtjänsterna.

Texten har uppdaterats

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot vårdbolag i Timrå

Mer i ämnet