I Hamsta gamla sjukhem hade vårdföretaget ett av sina boenden. Nu är det stängt. Foto: SVT

Vårdföretag i Timrå krävs på miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvalls kommun kräver vårdföretaget Västernorrland Utveckling och Omvårdnad, VUO, på drygt nio miljoner kronor. VUO bestrider återkravet.

– Det är helt ogrundat, säger Christian Blomberg, vd VUO.

SVT Nyheter Västernorrland har tidigare rapporterat om förhållanden på Timråföretaget Västernorrland Utveckling och Omvårdnads, VUOs, stödboenden. Förhållandena uppdagades vid Inspektionen för Vård och Omsorgs, IVO, inspektioner vilket ledde till att vårdföretaget avvecklade flera boenden.

– Alla våra stödboenden är nu stängda. Nu fokuserar vi på de tillståndspliktiga boenden vi har, säger Christian Blomberg vd VUO.

Kritik mot vårdbolag i Timrå

Jaga kostnader

Enligt honom finns det ingen koppling mellan Sundsvalls kommuns krav på nio miljoner kronor, som Sundsvalls Tidning var först att berätta om, och de kritiserade stödboendena. Han menar istället att det handlar om ”en process” vård- och omsorgsförvaltningens direktör Marie Lissäng driver mot bolaget.

– Det verkar vara hennes uppdrag att jaga kostnader, säger Christian Blomberg.

Vad anger Sundsvalls kommun för skäl till återkravet?

– Det kan jag inte säga eftersom det är helt ogrundat. Dialogen med henne (Marie Lissäng red:s anm)  har varit enormt dålig.

Kommunen svarar

Annika Eriksson, tf förvaltningschef vård och omsorg i Sundsvall, är av annan åsikt.

– På de boenden vi har följt upp stämmer dygnspriset inte överens med deras egna underlag, säger hon.

Det, enligt kommunen för höga dygnspriset, gäller för personer placerade på såväl de avvecklade boendena som nu befintliga.

– Vi går igen avtal i vår kvalitetsuppföljning och i dem har vi uppmärksammat det här, säger Annika Eriksson.

VUO menar att de underlag de skickat till kommunen är exempel och inget de kan bygga sina krav på. Tvisten mellan parterna är iännu inte löst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot vårdbolag i Timrå

Mer i ämnet