Ett av de boenden som stängts efter IVO:s fått kritik är Guldgården som VUO drivit i f d sjukhemmet i Hamsta, Timrå kommun. Foto: SVT

Vårdskandalen växer – Timråbolaget VUO polisanmält

Uppdaterad
Publicerad

En växande vårdskandal skakar det tidigare så framgångsrika vårdbolaget Västernorrland Utveckling och Omvårdnad i Timrå. Bolaget har polisanmälts för två olagliga boenden och misstänks ha brutit mot lagen vid ytterligare åtta av sina boenden.

I februari valde Inspektionen för vård om omsorg, IVO, att polisanmäla VUO:s styrelse för brott mot socialtjänstlagen. Polisen har lagt ner förundersökningen men IVO:s kritik mot bolaget står fast.

Bolaget har drivit flera hem för vård och boende utan tillstånd, uppger IVO.

Kritik mot vårdbolag i Timrå

Kommunerna stor kund

Bolagets kunder har varit kommuner i hela landet, men de flesta placeringarna har gjorts av kommuner i länet. Även Migrationsverket har nyttjat bolaget. En placering kan kosta mellan 3 000 och 9 000 kronor per dygn.

Vårdskandalen uppdagades då IVO i höstas gjorde en oanmäld inspektion av boendet VUO:s Guldgården i Timrå. Där bodde svårplacerade äldre med demensproblematik, men också tidigare hemlösa och missbrukare.

Vårdskandalen växte

Efter inspektionen konstaterade IVO kort och gott att verksamheten var olaglig. Beskedet blev dramatiskt. VUO och deras kunder tvingades med hot om vite att flytta de tolv boende på Guldgården till boenden som uppfyllde IVO:s krav.

Kort efteråt fattade IVO dessutom motsvarande beslut avseende Malmgården i Sundsvall för kvinnor med psykiska funktionshinder.

Polisanmälan

IVO såg så allvarligt på båda dessa fall att de valde att polisanmäla VUO:s styrelse.

I polisanmälan uppger IVO att det finns misstanke om att missförhållandena gäller ytterligare åtta av VUO:s boenden i Medelpad. IVO granskar just nu bolagets stödboenden.

– Vi har ännu inte tagit slutgiltig ställning, men beroende av vad vi kommer fram till kan det bli aktuellt att vi påskyndar utskrivningen av enskilda från dessa boenden, säger Pia Karlsson som är enhetschef vid IVO.

VUO svarar på kritiken

Polisen har dock valt lägga ned förundersökningen eftersom det brottsliga uppsåtet från VUOs sida tros bli svårt att bevisa. Polisen har också gjort bedömningen att det i första hand är kommunerna som valt att anlita boenden som saknar tillstånd.

VUO i sin tur menar att de liksom andra företag tolkat att stödboende för vuxna inte är en tillståndspliktig verksamhet. De hävdar dessutom att såväl boende som uppdragsgivare varit nöjda med vården.

VUO omsätter 130 miljoner och bolagets grundare har nominerats till flera företagspris i regionen.

VUO:s stängda och kritiserade boenden

Efter kritik från IVO har följande boenden stängts:

  • Guldgården, Timrå
  • Malmgården, Sundsvall

Följande granskas av IVO. Vårdbolaget VUO har varslat 30 anställda i syfte att förbereda eventuella stängningar:

  • Sörgården, Söråker
  • Granmogården, Sundsvall
  • Junigården, Sundsvall
  • Brattlandsgården, Timrå
  • Österström, Sundsvall
  • Skräddargården, Sundsvall
  • Hammargården 1, Torpshammar
  • Forsagården, Torpshammar

Källa: IVO

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot vårdbolag i Timrå

Mer i ämnet