Hör Pia Karlsson, enhetschef vid Inspektionen för vård och omsorg, IVO, om det kritiserade boendet i Timrå.

Timråbolag bedrev otillåten verksamhet – varslar 30 efter kritik från IVO

Uppdaterad
Publicerad

Trettio anställda blir av med sina jobb efter att kritik riktats mot omsorgsbolaget VUO.  Inspektionen för vård och omsorg menar att bolaget bedriver otillåten verksamhet.  Två boende har redan stängt och bolaget har meddelat IVO att de kommer att stänga ytterligare sju boenden.

Bakgrunden är att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktat kritik mot missförhållanden vid flera av bolagets boenden.

Redan i höstas fick Västernorrland Utveckling och Omsorg, VUO, ultimatum att stänga ett boende – Guldgården – som företaget drivit i f.d Hamsta sjukhem i Timrå. Vid vite om 500 000 kronor fick VUO tid på sig till första februari att stänga och evakuera boendet eftersom verksamheten inte levde upp till lagens krav. Även boendet Malmgården i Sundsvall har stängts.

Kritik mot vårdbolag i Timrå

Varslar var fjärde

Sedan dess har IVO riktat kritik mot ytterligare sju av VUOs boenden: Några ytterligare beslut om stängning har ännu inte kommit men VUO har ändå fattat beslut om att varsla personal om uppsägning. Enligt bolagets vd, Christian Blomberg, har man förberett uppsägningar av var fjärde anställd.

– Vi följer IVOs direktiv och då blir det så här. Varslen är lagda i förebyggande syfte, säger han till SVT Västernorrland.

Pia Karlsson, enhetshef på IVO, säger dock att man fått besked om att bolaget har för avsikt att stänga ytterligare ett antal boenden.

– Vi hade ett möte med dem i januari och då fick vi veta att de driver ett antal så kallade stödboenden och de avser att avveckla dem, säger Pia Karlsson.

– Vi förutsätter att VUO och berörda kommuner nu ser till att de boende också omplaceras till boenden som lever upp till lagens krav.

Guldgården stängdes

De brister som upptäcktes vid Guldgården i höstas bedömdes allvarliga av IVO. På boendet vistades tolv personer.

– De boende har omfattande problematik och de borde befinna sig på ett hem som har tillstånd att bedriva verksamhet enligt socialtjänstlagen, det har man inte där, förklarade Fredrik Fridholm som är jurist vid IVO när beslutet om stängning fattades.

Anlitat av kommunerna

Den omfattande problematiken som IVO hänvisade till är boende med missbruk, demens och psykiska problem. Ibland i kombination. Flera var äldre, någon hemlös som enligt IVO  inte fått den vård de har rätt till.

Av de totalt tolv boenden som VUO driver i Timrå, Sundsvall, Söråker och Torpshammar är det totalt 7 som granskas av IVO. Bolaget som förra året omsatte 130 miljoner kronor har främst anlitats av länets kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot vårdbolag i Timrå

Mer i ämnet