Olof Olsson-Hjelm dömdes 1887 till döden för tre mord och fem mordbränder i Härnösand. Men dödsstraffet verkställdes aldrig. Foto: arkiv

Olof Olsson-Hjelm – mordbrännare och trippelmördare

Publicerad

Under sju år på 1880-talet håller en seriemördare och mordbrännare Härnösand i skräck.
Till slut kan han avslöjas och i mars 1888 döms Olof Olsson-Hjelm till döden – men benådas senare.

Den 17 augusti 1881, då Olof Olsson-Hjelm ännu inte fyllt 18 år, begår han sitt första mord.

Åttaårige Johan Petter Westerbäck är ute och samlar ved till sin mor då han blir brutalt ihjälslagen av Olsson-Hjelm med en planka. Pojken knivhuggs också svårt. Inga vittnen finns, åren går och mördaren går fri.

Den 28 januari 1885 dödar Olsson-Hjelm igen då han rånmördar 73-åriga brödförsäljerskan Anna Dahlqvist i hennes hem. Olsson-Hjelm är misstänkt men kan inte bindas till brottet. Inte heller det mordet klaras upp.

Stad i skräck

Några år senare, hösten 1887, sveper en våg av bränder genom Härnösand. Ingen anar då att de alla är anlagda av Olof Olsson-Hjelm.

Den 1 oktober inträffar den första. Knappt en vecka senare, den 7 oktober, ytterligare två på ett och samma dygn. Den 26 oktober anläggs bränder på tre olika platser i staden. 29 oktober och 2 november brinner det igen.

Härnösandsborna är skräckslagna och undrar när nästa brand ska uppstå, och var.

Det sker bara tre dygn senare, den 5 november. I det aktuella huset bor den prostituerade Anna Sandlund och hennes åttaåriga dotter Helga.

Åttaåringen räddas

Olof Olsson-Hjelm skjuter Sandlund i huvudet, letar igenom lägenheten i jakt på pengar och värdesaker och sätter sedan eld på huset.

Förbipasserande upptäcker branden och åttaårige Helga som fortfarande befinner sig i lägenheten kan räddas i sista stund.

Men den här gången avslöjas och grips Olof Olsson-Hjelm. Han kan nu också knytas till de två tidigare ouppklarade morden och till flera anlagda bränder.

Benådas från dödsstraff

I mars 1888 döms han till ”lifvets förlust genom halshuggning” av Hernösands rådhusrätt för de tre morden och för fem mordbränder.

Han ansöker om nåd – och får gehör tack vare ”gott uppförande” enligt vitsord från både fängelseprästen och fängelsedirektören på Långholmen.

Året efter dör Olof Olsson-Hjelm i fängelset, enligt uppgift i lungsot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brottsplats Västernorrland

Mer i ämnet