Efter sju år i Sverige – nu flyr Omar landet. Nu hoppas han få hjälp i Tyskland

Omar flyr Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I flera års tid har vi följt Omars Aboubakars kamp mot Migrationsverket. I dag tar historien på sätt och vis slut i och med att Omar flyttar till Tyskland. Efter sju år i Sverige har han fått nog – den svenska lagen är inte bra, säger han.

Klockan 12 idag påbörjade Omar sin resa mot Tyskland efter att ha tillbringat snart  sju år i Sverige på jakt efter uppehållstillstånd.

– Jag har slösat bort min tid länge i väntan på skydd, säger Omar Aboubakar.

Fallet Omar

Kritiserade språkanalyser

Omars fall har varit uppmärksammat eftersom han tillhör de flyktingar som genomgått Migrationsverkets hårt kritiserade språkanalyser. För Omars handlar det om att han säger sig komma från ön Chula utanför Somalias södra kust och pratar bajuni. Migrationsverket säger att han kommer från Kenya och ska utvisas dit. Något som är omöjligt eftersom den kenyanska staten inte accepterar honom som medborgare.

Reser till Tyskland

– Han har inte fått göra någonting i Sverige för han får inte arbetstillstånd om han inte har uppehållstillstånd här. Det är väldigt mycket bortkastad arbetskraft, säger journalisten Tomas Tiberg som följt ärendet i många år.

Omar som tappert stridit för sin sak har nu kommit till vägs ende, i alla fall i Sverige. Nu ska han söka asyl i Tyskland.

– Jag slåss fortfarande. Men jag känner att systemet här inte är bra, säger Omar Aboubakar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Omar

Mer i ämnet