Skogskonsulenten Tobias Eliasson inspekterar skogsskador i Kramforsområdet Foto: Fredrik Israelsson

Se drönarbilder av de omfattande skogsskadorna i Västernorrland efter snöstormarna

Uppdaterad
Publicerad

Extrema snöförhållanden under vintern har orsakat stora skogsskador i bland annat Västernorrland – som bedöms vara det mest drabbade området. Enligt Skogsstyrelsen är skadesituationen bitvis mycket omfattande och Lars Näsholm som bor i trakten har inte sett något liknande sedan 1955.

Det kallas snöbrott och gör att det ser ut som ett slagfält i skogen. De avbrutna topparna ligger på marken och kvar står ofta bara två tredjedelar av det ursprungliga trädet. Boven i dramat är de extrema snöförhållanden som uppstod efter vinterns snöoväder, snön fastnade i topparna och knäckte träden.

Se hur den förstörda skogen ser ut i videoklippet ovan.

– Åker man längs skogsbilvägar i Kramforsområdet ser man skadad skog hela tiden, säger Tobias Eliasson, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

Skador i flera län

Snöbrott har förekommit i Värmland, Gävleborg, Dalarna och Jämtland men enligt Skogsstyrelsen tyder mycket på att skadorna är störst i Västernorrland och i området kring Kramfors.

– Jag har inte sett så här omfattande skador av snöbrott tidigare, konstaterar Tobias Eliasson.

Kännbara skador

Nu tvingas drabbade skogsägare att städa upp i sina skogar, dels för att ta rätt på det virke som fallit men också för att undvika angrepp från skadeinsekter. Rent ekonomiskt kommer skadorna att bli kännbara för skogsägarna.

– Oavsett omfattningen blir det en tillväxtförlust, förklarar Tobias Eliasson.

Risk för kö

Skogsstyrelsen har noterat ett stort antal försäkringsärenden från det aktuella området i Västernorrland och befarar att skogsägare tvingas ställa sig i kö för att få hjälp med uppröjning. Lars Näsholm har en egen skogsmaskin och kan röja i sin dotters skadade skog men det var inte det här han hade tänkt sig.   

– När man en gång har planterat skogen känns inte roligt när den blir förstörd, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.