Den som drabbas av snö och kyla under snöstormen kan få ersättning. Men det beror på omständigheterna. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Skador på villan vid snö och kyla – så resonerar försäkringsbolaget

Uppdaterad
Publicerad

Efter att snöstorm nummer två nu bedarrat återstår frågan om ersättning för många drabbade. Men det är inte helt enkelt att veta hur mycket man ska få eller från vem. Ta del av hur Länsförsäkringar i Västernorrland resonerar i frågan.

– När det fryser och blir kallt och man får problem med vattenledningar som fryser sönder är det klart man kan ta kontakt med sitt försäkringsbolag, säger Christoffer Jonsson, skadechef på Länsförsäkringar i Västernorrland.

Det handlar också om olika typer av ersättningar som är möjliga.

Snöoväder över Västernorrland

– Det kan utgå ersättning för frysskador och snö på tak, men man ska också kontakta sitt elbolag, för där finns det också chans till ersättning och möjlighet att pröva kostnader individuellt.

Det finns mycket som du som villaägare själv kan och förväntas göra när snö och kyla slår till. Se mer i videon.

Det här kan du själv göra mot skador av snö och kyla

Frysskador

Frysskador är till exempel vanliga i dåligt isolerade hus. Resultatet vid en köldknäpp blir inte sällan sönderfrusna vattenledningar med vattenskador som följd.

Ligger rören oskyddade eller vid en yttervägg kan man tilläggsisolera.

Frostvakt

För att undvika köldskador kan man använda en värmekabel som läggs utanpå eller inuti vattenröret. En frostvakt med termostat kan vara ett ett mindre element i små utrymmen där du själv väljer vid vilken temperatur som vakten ska aktiveras.

Skotta taket

Villataket bör du skotta om snödjupet överskrider en halv meter. Tänk på att platta tak kräver mer översyn.

Villor med sadeltak behöver oftast inte skottas.

Isolerande snölager

Stora snömängder kan ha en isolerande effekt. Då värme sipprar ut ur huset kan snölagret längst mot taket smälta och vatten kan krypa in i skarvar runt takkupor, ventilation eller skorsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snöoväder över Västernorrland

Mer i ämnet