Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Riho Terras, tidigare överbefälhavare i Estland berättade om processen att bli Natoland. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Omställning till Natoland – hett ämne under Försvarsforum i Örnsköldsvik

Publicerad

Försvarsutbildarna arrangerade under måndagen, i samarbete med Kungliga Krigsvetenskapakademien, ett försvarsforum kring Sveriges omställning till ett natoand. Föreläsare var Riho Terras, tidigare överbefälhavare i Estland med erfarenhet om processen.

– Den största utmaningen är folkets tankesätt, säger han.

Omvärldsläget och Sveriges ansökan om att bli medlem i försvarspakten Nato var de ämnen som diskuterades under det allra första Försvarsforum som arrangerades i Örnsköldsvik idag. Estland har gjort en liknande resa som om än med annan bakgrund än Sveriges. Riho Terras som nu är ledamot i Europaparlamentet och representerar EPP-gruppen som samlar kristdemokratiska och konservativa partier. Så här förklarar han

– Den största utmaningen är folkets tankesätt. Frågan är hur folket och systemet som normalt är självständiga och bara behövt tänka på sig själva nu ska dela försvarsutrymmet mellan Natoländerna.

”Jätteintressant dialog”

Det är Försvarsutbildarna i Örnsköldsvik som arrangerar Försvarsforum i samarbete med Kungliga Krigsvetenskapsakademien. Nu hoppas man att det ska bli ett återkommande inslag främst med tanke på den tunga försvarsindustrin i kommunen.

– Jag hoppas att det här kan bli ett startskott för att lyfta försvarstemat i den här regionen. Tittar man på var Örnsköldsvik ligger med industrier, företag och de försvarsmaktsresurser vi har så är det jätteintressant att få till den här typen av dialog, säger Johan Persson från Försvarsutbildarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.