Ont om ekologiskt kött

Uppdaterad
Publicerad

JÄMTLAND/VÄSTERNORRLAND Av 170 000 ton nötkött som produceras i Sverige årligen är 2-3% ekologiskt. När det gäller griskött är siffran en promille.

Även om man inte kan sätta likhetstecken mellan småskaligt och ekologiskt kan man konstatera att det mesta köttet är massproducerat.

Samtidigt har de flesta kunder vi träffade i en butik i Birsta i Sundsvall fokus på en sak:

-Jag vill ha svensk mat. Då vet jag vad jag får. Helst ska det vara från här i trakterna, säger kunden Marie Gustafsson.

Om det är betydligt dyrare, är det ändå bättre?

-Nej, det är det inte.

Du står med en bit irländsk entrecote. Är det bra med utländskt kött?

-Det är rätt pris i alla fall. Och jag tror inte att det är sämre kött för att det kommer från Irland, säger Göran Fredin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.