Oordning i sjukvårdsköerna – nu ställs klinikcheferna till svars

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det snart är fyra år sedan sjukvården i länet organiserades i länskliniker har regionen inte lyckats få ordning på ett gemensamt kösystem för klinikerna. Nu ställs cheferna till svars.

Regionledningen har kallat till ett möte med klinikernas verksamhetschefer den 25 mars sedan det blivit känt att patienter remitterats till andra delar av landet trots att det finns ledig kapacitet i Västernorrland.

– Vi vill veta varför det inte fungerar och vad som krävs för att lösa problemet. Ytterst är det här en fråga om jämlik vård oavsett vart man bor i länet, säger Elina Backlund Arab (S) som är ordförande i regionens hälso och sjukvårdsutskott.

Skickas utanför länet

Bakgrunden är uppgifter i Sundsvalls Tidning i helgen då en patient berättade att han remitterats till en magnetröntgenundersökning i Uppsala trots att det fanns lediga röntgentider i Örnsköldsvik.

Händelsen verkar ha överraskat politikerna som 2015 införde den omdiskuterade nyordningen med länskliniker i Västernorrland. En av poängerna med förändringen var att samordna köerna så att resurserna vid de tre sjukhusen i länet användes effektivt.

Beslut för flera år sedan

Nu kallas verksamhetscheferna in för att svara på frågan varför det inte fungerar.

– Beslutet om länsgemensamma köer fattades för flera år sedan så det borde rimligtvis fungera vid det här laget. Några kliniker förefaller ha lyckats bättre än andra och vi måste få klart för oss vad som krävs för att få ordning på kösystemet så att det gäller samtliga kliniker, säger Backlund Arab.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.