Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag kör alltid barfota” – så här fungerar roboten som ska hjälpa till med operationer på Sundsvalls sjukhus – överläkaren Mattias Tell visar. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Nu invigs ny operationsrobot på Sundsvalls sjukhus – styrs via 3D-glasögon

Uppdaterad
Publicerad

20 miljoner kronor. Så mycket kostade Sundsvalls sjukhus nya operationsrobot. Den ska främst genomföra urologiska operationer – men inte helt utan en människas hjälp.

– Det är långt ifrån bara en kirurgs jobb det här, utan det handlar om ett helt teamarbete som ska till, säger överläkaren Mattias Tell.

Under måndagen är det officiell invigning av operationsroboten i Västernorrland. Den beräknas kosta cirka 20 miljoner, men ska enligt regionen ge minskade utomlänskostnader och förbättrad tillgänglighet.

Såväl planering och utbildning har genomförts för både urologer, anestesipersonal, operationssjuksköterskor och undersköterskor.

Det är avancerad titthålskirurgi som genomförs med operationsroboten, men det är en kirurg som sitter vid en konsol och styr roboten via skärmar. Skärmarna visar en tredimensionell bild.

– Jag kan inte starta utan att ta på mig 3D-glasögonen som hör till. Annars reagerar inte maskinen och jag kan inte styra den heller. Tittar jag bort så stoppas allt, det är för att det ska bli säkert, säger Mattias Tell, överläkare i urologi.

I videon visar kirurgen Mattias Tell hur roboten fungerar.

fördelarna med operationsroboten – enligt regionen

Fördelen med robot är att kirurgens rörelser blir mycket stabila, eventuella skakningar och darr på handen elimineras. Det gör operationen säkrare för patienten då exempelvis blödningsrisken minskar och komplikationerna efter operationen blir färre.

Att göra titthålsoperationer i stället för öppen kirurgi gör även återhämtningen snabbare och vårdtiden minskar.

Fördelen för kirurgen är framför allt ergonomisk, det vill säga att metoden avlastar nacke, axlar och rygg då kirurgen slipper stå lutad över patienten långa stunder.

Källa: Region Västernorrland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.