Foto: SVT

Operatörerna svarar på kritiken och frågorna

Uppdaterad
Publicerad

Rapporterna om utlovade men försenade eller uteblivna fiberutbyggnader har kommit in till SVT från många olika håll i Västernorrland.

Här svarar de aktuella operatörerna på frågorna, synpunkterna och kritiken.

Angående den utlovade fibersatsningen i Ullångerområdet så beklagar operatören IP only förseningarna. Men företaget meddelar att grävningarna enligt ambitionen ska starta under senvåren och att kunderna kommer att kunna ansluta sig till fibernätet med början i höst.

”Det finns flera orsaker till förseningarna, bland annat har vi gjort en stor kvalitetsöversyn vilket gjorde att vi gjorde en tillfällig paus i många områden. Detta förbättrade kvaliteten betydligt, men har också inneburit förseningar. Ytterligare ett skäl till förseningen är att det varit brist på entreprenörer i detta område”, skriver IP onlys presschef Nicklas Karnhill i ett mejl till SVT.

Samarbete med elobolagen

”Vi har även väntat på en samförläggning med ett elbolag så att vårt nät skulle kunna nå kundernas område. Vi samförlägger där det är möjligt, då det blir betydligt mindre ingrepp i miljön att gräva enbart en gång med flera aktörer, än att varje aktör ska gräva själva”, fortsätter han.

Den kommunägda fiberoperatören Servanet är verksam i Medelpads tre kommuner och i Härnösand samt i tre kommuner i Jämtlands län. Så här svarar de på synpunkterna:

”Måste ha kostnadstäckning”

”Självklart vill vi gräva fiber till så många som möjligt för att fler ska kunna leva och verka i alla delar av vårt område – men vi behöver ha kostnadstäckning för det vi gör. Trots att vi är kommunägda så är vi alltså inte skattefinansierade, utan varje affär/område måste gå ihop ekonomiskt. Ju fler som anmäler intresse och beställer fiber desto större möjligheter har vi att kunna bygga ut. Vi kan därför inte förlita oss på hur många som skulle kunna ansluta sig i efterhand”, skriver Servanets kommunikationschef Linda Kinell per mejl.

Handläggningstider

Vad gäller projektet i Tynderö i Timrå beklagar Telias pressansvarige Magnus Limås att det drar ut på tiden. Vid årsskiftet var 419 adresser inkopplade, drygt 200 återstår.

– Det finns flera orsaker, bland annat handläggningstider för tillstånd som dragit ut på tiden. Ambitionen är att alla ska vara igång under 2020, säger Magnus Limås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.