Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är det som påverkar din privatekonomi mest? Hör vad bland annat Helena Forslund och Mikael Pettersson säger i klippet. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Opinionsundersökning: Matpriserna mest negativa för privatekonomin

Uppdaterad
Publicerad

Priser på mat är det som framförallt påverkar folks privatekonomi negativt i störst utsträckning, sedan kommer elpriser och räntor. Det visar en omfattande undersökning som opinionsinstitutet Kantar public presenterar.

Det mest uppseendeväckande med Kantar publics undersökning, bland 1002 personer, är att människor inte är är särskilt oroliga över sin ekonomi. 82 procent är knappt oroliga alls.

– Folk är inte heller särskilt oroliga för framtiden, åtta av tio uppger till exempel att de inte är oroliga för att förlora sitt jobb, konstaterar Toivo Sjörén som är opinionschef på Kantar public.

Matpriser mest negativt

När SVT frågar folk vid ett köpcenter i Sundsvall om vad som är mest negativt för privatekonomin är svaret givet.

– Maten, säger Kristina Åberg och Majken Säter i kör.

Det stämmer med opinionsundersökningen – 75 procent av de tillfrågade svarar matpriserna, den absolut högsta siffran i undersökningen.

Samtidigt anger 64 procent att de ändrat sina inköp för att minska sina matkostnader medan 32 procent inte gjort någon förändring alls.

Nästan åtta av tio uppger att de köper billigare matvaror, högst är siffran för unga vuxna 18-29 år som dessutom inte köper lika mycket grönsaker och ekologiska varor som tidigare.

Elpriser värst för äldre

48 procent i undersökningen anser att elpriser är det som påverkat deras ekonomi mest och här finns den högsta siffran i åldersgruppen 65-79 år.

Trots att bränslepriser varit en het fråga kommer den först på tredje plats bland de tillfrågade. Inte så förvånande är siffrorna högre utanför storstadsområdena.

– Här ser vi stora variationer beroende på var man bor, konstaterar Toivo Sjörén på Kantar public.

Boräntor påverkar i storstäderna

Tvärt om mot bränslepriserna är det med boräntor, där ligger Stockholm och Göteborg i topp bland de som rankar den utgiften som mest negativ.

– Det förklaras av att bostäderna är dyrast i Stockholm, menar Toivo Sjörén.

Är det då något som man som privatperson absolut ska undvika att köpa? Det här är Majvors Säters tips:

– Tomater, de är ju hur dyra som helst, säger hon.

Hör fler synpunkter på privatekonomin i videon ovan.

Så här gjordes undersökningen

Slumpmässigt draget urval i SIFO-panelen.

1002 svarande mellan 18-79 år.

Undersökningen gjordes mellan tisdag 18/4 – fredag 21/4 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.