Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den här bastun i Barsviken söder om Härnösand har hamnat i vattnet i stället för vid. I klippet berättar Patrik Nyman i Galtström i Njurunda om läget där efter skyfallen. Foto: Fredrik Israelsson SVT

Ovädret i Västernorrland – senaste nytt om trafikläget, snö, regn och halka

Uppdaterad
Publicerad

SMHI utfärdade olika grader av varningar för helgen med risk för kraftigt snöfall men också regn och höga flöden. Här kan du läsa hur ovädret har påverkat Västernorrland.

Trafikläget i Västernorrland under snöyran

Pinnat inlägg

Efter helgens intensiva regnande över Västernorrland kan man konstatera att Härnösand fick den största "slängen av sleven".

Drygt 90 millimeter sedan i fredags motsvarar en hel höstmånads nederbörd på ett par dygn.

Många mindre vägar söder och väster om Härnösand står fortfarande helt eller delvis under vatten. Mellan Timrå och Härnösand är det mycket vatten på vissa sträckor av väg 695 mellan Söråker och Västansjö, samt väg 691 mellan Backås och Rosböle.

Detsamma gäller väg 698 mellan Häggdångers kyrka och Barsviken, och i Antjärn strax väster om E4.

På väg 707 från Näggärd till Långsvedjan i höjd med Öje råder begränsad framkomlighet i båda riktningar på grund av vattenmassor på vägbanan.

Även på flera mindre vägar i Höga kustenområdet mellan Nordingrå och Bönhamn står vägbanorna under vatten.

Fredrik Israelsson/SVT
Hus i Sjösjön, Härnösand översvämmat.

God måndag,
Efter helgens regnande över länet, som bland annat inneburit stora problem för tågtrafiken, rullar nu tågen återigen som vanligt till och från länet, enligt Trafikverket.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hör Anna-Sara Sorsén som är påväg till Umeå och väntat i timmar i Sundsvall efter att tåget ställts in.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

På Galtströmsvägen ser en bil ut att ha flutit av vägen, som var kraftigt översvämmad lördag kväll. Patrik Nyman, boende, klarade sig precis förbi.

Jon Rosén • Förutom att de inte har bussar, så går det inte att få tag på deras kundservice: samtal kan inte kopplas fram och e-post svarar de tydligen inte på, trots att min dotter på 16 år, på väg tillbaka hem till Umeå, fastnat i Sundsvall. Lång från alla hon känner.

Inte roligt, hoppas att det löser sig snart för er!

Henrik • Varför rapporterar ni inte mer om hur det här hanteras? Det är väl totalt oacceptabelt att SJ och Vy inte har haft ersättningsbussar till hands trots de röda varningarna från SMHI. Jag själv fick inte ens sova i Sundsvall istället för Stockholm för att ha en chans att ta mig till Umeå i vettig tid imorgon.

Vi kommer att följa upp mer om översvämningens effekter. Vy-tåg har svarat att det är svårt att få fram tillräckligt många bussar.

Många tågresenärer har blivit strandade i lång väntan på ersättningsbussar. Tågtrafiken stoppades sedan banvallen underminerats av vatten på två ställen. Varken SJ eller Vy trafik har uppdaterat sin trafikinformation om ersättningsbussar eller prognos för tågtrafiken under kvällen.
Tidigare på dagen svarade Vy-tåg att det är problem att få fram bussar i nödvändig mängd.

många människor som sitter och står inne på Sundsvalls tågstation
Väntande resenärer på Sundsvalls station. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Steve • Vi har nu suttit på Sundsvall C i 2 timmar utan någon information. Det går inte att åka varken norrut eller söderut och inga ersättningsbussar kommer. Flera hundra personer som är strandade här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

På grund av det kraftiga regnet har vägbanan spolats bort vid byn Sjö vid Antjärn, strax söder om Härnösand.
Natten till söndag stängde Trafikverket av vägen. Under dagen har det jobbats med vägen för att få den farbar.
Foto: Örjan Leek

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Sjön Galten, Häggdånger söder om Härnösand, är rejält översvämmad. Vägen vid sjön är helt under vatten på vissa ställen.
Foto: Örjan Leek

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.