Örngifter fortsatt mysterium

Uppdaterad
Publicerad

Mysteriet med de skyhöga halterna av miljögifter i äggen i några havsörnsbon i sundsvallsområdet tycks inte få någon förklaring, trots ett omfattande undersökningsarbete.

De extremt höga halterna av klassiska miljögifter som PCB och DDT i okläckta havsörnsägg i två bon i Sundsvallsområdet upptäcktes för tre år sedan. Ett omfattande undersökningsarbete inleddes för att spåra källan till gifterna. Arbetet ska resultera i en rapport till Naturvårdsverket som efter flera uppskov skulle lämnats in i förra veckan men som fortfarande inte är klar.

Länsstyrelsen i Västernorrland har redovisat sina provresultat från bytesdjur som fisk och skarvar och underlaget till rapporten ligger hos Björn Helander på Naturhistoriska Riksmuséet som håller på med kompletteringar men till SVT Västernorrland säger han att det fortfarande inte finns någon förklaring till de höga gifthalterna i örnäggen.

Eftersom gifter även påträffats i örnbon i norra Hälsingland tror Björn Helander att det är någonting i norra Bottenhavet som förgiftar örnarna och det ligger nära till hands att misstänka gamla industrisynder men varför vissa par drabbas medan andra inte gör det är fortfarande ett mysterium.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Giftkusten

Mer i ämnet