Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anna-Britta Åkerlind (C) kommentera vägen framåt efter att Örnsköldsviksalliansens budget blivit nedröstad. Foto: SVT

Örnsköldsviksalliansens besked: Styr med oppositionens budget

Uppdaterad
Publicerad

Örnsköldsviksalliansen ger nu besked efter budgetkaoset där det egna alternativet blev nedröstat: De tre partierna kommer att styra med Socialdemokraternas budget det kommande året.

– Vi står fast vid det vi sa efter valet att vi vill se ett maktskifte och att vi vill leda Örnsköldsviks kommun, säger Anna-Britta Åkerlind (C), nominerad till kommunstyrelsens ordförande.

Efter nästan sex timmars debatt stod det i måndags klart att Örnsköldsviksalliansens budget inte gått igenom efter att Sverigedemokraterna röstat på Socialdemokraternas budgetförslag.

Direkt efter mötet ville partiföreträdarna inte ge något besked om hur man tänkte gå vidare, utan skickade över bollen till Socialdemokraterna som gått vinnande ur omröstningen.

”Respekterar kommunfullmäktiges beslut”

På torsdagen kom dock besked från Centern, Moderaterna och Kristdemokraterna att man ”respekterar kommunfullmäktiges beslut om budget enligt Socialdemokraternas förslag och kommer att arbeta inom de budgetramar som det beslutet innebär”.

– Vi kommer att kunna styra och leda Örnsköldsviks kommun på den här budgeten, säger Anna-Britta Åkerlind (C).

Se mer om hur Örnsköldsviksalliansen motiverar sitt beslut i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.