Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Samtalen mellan biskopen och styrelsen vill vi inte föra via media, säger Kenneth Norberg (S), vice ordförande i stiftsstyrelsens arbetsutskott. Marie-Louise Olsson Rautalinko, ett av tre skyddsombud i stiftet, är djupt oroad över situationen. Foto: Kerstin Stickler / Härnösands stift

Oro bland personalen i stiftet • Skyddsombudet: ”Många har förtroende för biskopen”

Uppdaterad
Publicerad

Att konflikten är djup och långvarig framgår av den på senare tid flitiga korrespondensen med Arbetsmiljöverket. Men stiftsstyrelsens lösning, att avsätta biskopen, råder det delade meningar om.

Marie-Louise Olsson Rautalinko, som är skyddsombud och representerar Akademikerföreningen vid Härnösands stiftskansli, uttrycker en oro över misstroendeförklaringen mot biskopen.

–  Vi är mycket oroade. Det här innebär en extra påfrestning för de inblandade. Att uttala misstroendet på det här sättet gör att det kan bli väldigt slitsamt och svårt för medarbetarna, säger hon.

Olika synsätt

Hon arbetar som stiftsjurist och säger att konflikten mellan biskopen och styrelsen funnits en längre tid och att man inte kommit fram till någon lösning.

–  Man har olika sätt att se på hur stiftet ska fungera och biskopens roll i stiftet och stiftsstyrelsen.

Biskopens roll central

Har en majoritet av personalen förtroende för biskopen?

– Jag tror att många medarbetare har förtroende för biskopen. Biskopens roll är central  i organisationen och många i personalen relaterar i sitt arbete till biskopen. Vi hade hoppats att man skulle hitta ett sätt att lösa sin konflikt och kunna jobba vidare.

Det framgår också av skrivelsen till Arbetsmiljöverket att det finns fler konflikter som rör andra personer i stiftsledningen, än biskopen.

Arbetsgivarens företrädare i frågan är Kenneth Norberg (S), vice ordförande i stiftsstyrelsens arbetsutskott, och han uttalar sig bland annat så här i en skriftlig kommentar:

”Vill inte diskutera i media”

”Vi är angelägna om en god arbetsmiljö och tar de skrivelser som vi fått från de lokala skyddsombuden på stort allvar. Vi har kommit överens med skyddsombuden om att anlita en extern och oberoende resurs för djupintervjuer med alla anställda, och det är helt enligt skyddsombudens förslag.

Personalens arbetsmiljö är en viktig fråga som jag är angelägen om att ta tag i. Nu vill vi ta reda på ordentligt vad problemen handlar om.

När det gäller samarbetsproblemen mellan ordförande, det vill säga biskopen, och den övriga styrelsen kan jag inte säga någonting. Samtal oss emellan pågår och jag vill absolut inte föra dessa i media.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Striden i Härnösands stift

Mer i ämnet