Sköns församlings kyrkoheder Andreas Sundström anser hoppas ett högt valdeltagande kan stoppa nomineringsgrupper med kopplingar till främlingsfientlighet. Foto: SVT

Oro över främlingsfientliga partier i kyrkovalet: ”Utnyttjar kyrkan”

Publicerad

På söndag är det dags att rösta i kyrkovalet. Några av årets nomineringsgrupper har kopplingar till främlingsfientliga partier som nu fokuserar på att satsa på kyrkovalet för att framföra sina frågor i kyrkan.

I Sköns församling, Härnösands stift, har man hittills aldrig haft någon styrelsemedlem från en främlingsfientlig nomineringsgrupp. Kyrkoherden Andreas Sundström är dock orolig över att vissa grupper i år verkar utnyttja kyrkovalet för att bruka kyrkan för någonting annat än vad kyrkan skall vara.

– Kyrkan är inte en organisation som är lätt att kuppa sig in i, tack och lov, utan den är demokratiskt stabil. Men självklart är det oroväckande med sådana grupper, säger han.

Hör Andreas Sundströms oro över eventuella främlingsfientliga styrelsemedlemmar i kyrkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkovalet Västernorrland 2021

Mer i ämnet