Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har inte blivit slagen, men han skulle alltid ha koll på mig” – hör skolsköterskan om våld mot unga Foto: SVT

Skolsköterskan Margareta Eidenvall i Örnsköldsvik möter unga som utsätts för våld: ”Inte bara fysiskt”

Publicerad

Det finns flera utmaningar med att hjälpa, möta och prata med unga personer som blivit utsatta för våld av sin partner.

– Det är viktigt att man belyser att våld inte bara finns bland äldre, utan något som också finns bland ungdomar och deras parrelationer, säger Margareta Eidenvall, skolsköterska i Örnsköldsvik.

Just nu pågår en nationell kampanj för att belysa våld i ungas partnerrelationer. Vid Örnsköldsviks gymnasium har det bland annat ordnats föreläsningar med kvinnojouren, men också påbörjat ett längre arbete för att motverka och upptäcka unga som blir våldsutsatta.

– Vi har under det här läsåret att börja fråga om erfarenhet av våld och sexuell hälsa i det hälsocentral vi har med elever i årskurs 1. Det gör vi utifrån en metod som heter sexit. Det kan vara våld som är fysisk, psykisk, digital eller sexuell, säger skolsköterskan Margareta Eidenvall vid Örnsköldsviks gymnasium.

Ingen våldsutövare har sökt hjälp

Att själv bli utsatt för våld kan fortfarande upplevas tabubelagt. Samtidigt har Margareta i sitt arbete aldrig mött någon ungdom som berättat att de själva utsatt någon för våld.

– Jag tror att det nästan är ännu mer skambelagt att vara någon som utsätter andra, men det är viktigt att vi lyfter att det finns hjälp för dem också att hantera det de känner som gör att man i så fall utsätter någon annan för våld, säger Eidenvall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har inte blivit slagen, men han skulle alltid ha koll på mig” – hör skolsköterskan om våld mot unga Foto: SVT/Anna Quayle

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.