Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Patrik Gunnarsson, utvecklingsledare i arbetet mot mäns våld mot kvinnor vid Länsstyrelsen Västernorrland, berätta om den nya planerade kartläggningen. Foto: SVT

Var fjärde ung tjej har utsatts för våld – nu ska ungas relationer i Västernorrland kartläggas

Publicerad

Fram till 31 mars pågår den nationella kampanjen ”Svartsjuka är inte romantiskt” vars syfte är att uppmärksamma våld i ungas parrelationer. I Västernorrland uppmärksammas kampanjen främst av verksamheter som jobbar nära unga personer.

Länsstyrelsen, som projektleder kampanjen, tar det ett steg längre med en regional kartläggning som frågar sig: Hur mår länets unga, egentligen?

Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, har närmare en fjärdedel av tjejer i åldrarna 16–24 år någon gång blivit utsatta för våld. Våldet kan vara psykiskt, fysiskt, sexuellt eller handla om exempelvis kontroll via sociala medier, men ofta i en kombination.

I Västernorrland uppmärksammas kampanjen främst bland de som jobbar närmast unga, som elevhälsa, tjejjourer och fritidsgårdar.

Vill sätta fokus på relationer

Det finns enligt Patrik Gunnarsson, utvecklingsledare i arbetet mot mäns våld mot kvinnor vid Länsstyrelsen Västernorrland, två skäl. Det ena är att sätta fokus på relationer.

– Det är kanske inte så lätt om man är i sin första kärlekrelation. Det kan vara fantastiskt, men om det kopplas ihop med svartsjuka, kontroll och ännu värre saker som sexuella övergrepp kan det leda till psykisk ohälsa, säger han.

– Vi vill också att vuxenvärlden och vi som jobbar med unga personer ska få kunskap, så att vi kan finnas där som stöd och hjälp.

Kampanjen drivs av en rad olika aktörer, som BRÅ, Jämställdhetsmyndigheten, polisen och stiftelsen 1 000 Möjligheter.

I klippet: Hör Patrik Gunnarsson berätta om kommande kartläggning med Mittuniversitetet och varför de genomför den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.