Fabrikschefen:”Hälften av elen vi producerar skickar vi ut på nätet”. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Östrandsfabriken kan drivas på sin egen biprodukt vid strömavbrott

Publicerad

Ett strömavbrott är förödande för en industri som SCA:s Östrandsfabrik i Timrå, men här har man löst problemet genom att utnyttja den överskottsvärme som uppstår i processen till att producera egen el, och kan köra även om elnätet går ned.

Den nya massafabriken vid Östrand i Timrå producerar inte bara massa, det är samtidigt ett kraftverk, och ett strömavbrott är inget problem. Då går man över i så kallad ö-drift och kan köra fabriken för egen maskin.

– Om nätet går ned och det blir strömavbrott så blir det så även här, men då kan vi köra igång fabriken, berättar fabrikschefen Kristina Enander.

Varför kör ni inte på ödrift hela tiden?

– Det går inte, det är inte tekniskt möjligt eftersom vi inte kan leverera el på nätet när vi kör på ödrift.

Åskväder – inga problem

Ser man att ett åskväder närmar sig och riskerar att skapa problem kan man i förväg ställa om till ödrift och utnyttja den energi som fabriken genererar.

– Då klarar vi oss på egen hand, konstaterar Kristina Enander.

Ånga driver turbinerna

Det är ångan från fabrikens enorma kokare och sodapanna som driver turbinerna och som sedan producerar ca 1,2 TWh (terawattimmar) när anläggningen är i full drift. Det motsvarar en procent av Sveriges totala elproduktion. Rena evighetsmaskinen alltså, och en betydligt större elproducent än närliggande Bergeforsens kraftverk.

– Ja, det är en hållbar industri det här, säger Kristina Enander.

Elproduktionen vid fabriken är en av 7,8-miljardersanläggningens inkomstkällor samtidigt som den tryggar driften.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strömlöst Sverige

Mer i ämnet