Hör campingägaren Lenny Johansson om det överraskande högtrycket och camparen Richard Dazely om de förändrade semesterplanerna i klippet. Foto: Ylva Holmgren/SVT/Christine Olsson/TT

Oväntat högtryck på Västernorrlands campingar

Uppdaterad
Publicerad

Campingägare runt om i Västernorrland befarade det värsta när coronapandemin slog till. Men SVT:s rundringning visar på en bättre sommar än vanligt.

I 27 år har Lenny Johansson tagit emot semesterfirare på Bergafjärdens camping. Den här sommaren trodde han inte att han skulle få se så många gäster.

– Vi tappade i maj och juni för då kom inte tyskarna och holländarna som annars brukar komma. Sedan trodde vi att vi skulle tappa i juli också eftersom norrmännen inte skulle komma men det visade sig att svenskarna fyllde det tomrummet, säger Lenny Johansson.

Hemester istället för utlandsresa

Hans Bergquist från Bosvedjan i Sundsvall hade planerat att åka utomlands med husbilen, men valde hemester istället.

– Vi får ta igen oss lite grand istället. Det blir kortare resor som nu sist var vi till Sandnäset som är jättefint.

Siffror för sommaren

På Höga kusten destinationsutveckling har man märkt en ökning av besökare längs kusten, vilket de inte hade några större förhoppningar om i våras. Exakta siffror kommer de inte att kunna redovisa innan september. SCB (Statistiska centralbyrån) kommer också att leverera fullständig rapport över hur många som besökt campingplatser i sommar.

Enligt SCB slog branschen i landet ett övernattningsrekord förra året, med totalt 16 747 364 gästnätter, en ökning med cirka 4 procent jämfört med 2018

 – Vi har ännu inte fått någon preliminära statistik över sommaren. Vi brukar själva göra en enkät bland våra medlemmar men det dröjer några veckor till, säger Eva Svärd, Marknadsansvarig på SCR Svensk Camping

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.