Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Över 100 rapporter om missförhållanden i Örnsköldsviks äldreomsorg – bara tio i Kramfors

Uppdaterad
Publicerad

Enligt lag är personalen inom omsorgen skyldig att rapportera misstänkta missförhållanden enligt Lex Sarah. Men när vi begär ut uppgifter från kommunerna visar det på stora skillnader i anmälningsbenägenhet.

– Ett stort antal kan betyda att man har ett bra kvalitetsarbete, säger Carina Ragnarsson på Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

SVT Västernorrland har begärt ut samtliga Lex Sarah-rapporter inom äldreomsorgen från kommunerna i Västernorrland. Det här är svaren vi fått när det gäller antalet Lex Sarah-rapporter i respektive kommun under perioden 2019 till mitten på oktober i år.

• Kramfors: 10

• Sollefteå: 18

• Örnsköldsvik: 122 (9 har skickats till IVO)

• Härnösand: 2 (bytte system 2021 och kan inte ta fram tidigare siffror)

• Sundsvall: 87 (9 har skickats till IVO)

• Ånge: 3

• Timrå: 9 (6 har skickats till IVO)

IVO lämnar inte ut uppgifter om antalet anmälningar till dem om de understiger sex med hänvisning till statistiksekretess.

Sundsvall befarar underrapportering

Örnsköldsviks kommun sticker ut med många Lex Sarah- rapporter. Sundsvall har färre, trots att det är en större kommun.

– Jag tror att det finns risk för missförhållanden där anställda inte rapporterar, förmodligen finns ett mörkertal, säger Annika Eriksson, stabschef i vård- och omsorgsförvaltningen i Sundsvalls kommun.

Även i Kramfors missstänker man en underrapportering.

– Tio är lite lite anmälningar. Jag tror att det händer mer i verksamheten, säger Inga-Lena Arkeflod, verksamhetschef i Kramfors kommun.

Inte leta syndabockar

– Vi måste bli bättre på att kommunicera skyldigheten att rapportera. Det handlar inte om att leta syndabockar utan att hitta vad vi kan göra för att undvika missförhållanden. Skapa en god kvalitets- och säkerhetskultur, säger Annika Eriksson.

Av det totala antalet avvikelser i länets kommuner har få skickats till IVO. Det är kommunerna som gör bedömningen om avvikelserna ska skickas vidare.

– Även om man rapporterar många missförhållanden betyder det inte att det är ett missförhållande. Men vi är skyldiga att utreda, konstaterar Annika Eriksson i Sundsvalls kommun.

Lex Sarah

Lex Sarah är en bestämmelse i socialtjänstlagen sedan 1999. Den har fått sitt namn av undersköterskan Sarah Wägner som avslöjade vanvård på sin arbetsplats 1997.

Bestämmelsen innebär att personalen i vissa verksamheter är skyldiga att rapportera missförhållanden. Den finns i socialtjänstlagen och i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Ett allvarligt missförhållande eller en påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande ska anmälas till IVO snarast.

Syftet är att komma till rätta med brister i den egna verksamheten och förhindra att liknande missförhållanden uppkommer igen.

Lex Sarah gäller oavsett om personalen arbetar inom offentlig verksamhet, på privata företag eller företag som arbetar på uppdrag av en kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.