Övergav sitt barn – föräldrar inför rätta

Publicerad

Under torsdagen inleds rättegången mot det par från Sundsvall som lämnade sin ettåring ensam hemma utan tillsyn, mat och vatten och med en obytt blöja. Åklagarens brottsrubricering är framkallande av fara för annan eftersom ettåringen anses ha utsatts för livsfara.

De två polismän som gick in i en lägenhet i Bergsåker i Sundsvall i september 2014 för att göra husrannsakan möttes av en chockerande syn.

Instängd i ett rum i 30-gradig värme, i en outhärdlig stank av urin och avföring och med spyflugor surrandes omkring sig hittades en övergiven ettårig flicka, hysteriskt gråtande.

Känsloladdad rapport

En av polismännen skriver bland annat i sin känsloladdade rapport: ”Jag lyfte upp barnet, en flicka. Hon var obehagligt varm vid beröring... Flickans kläder som en gång hade varit ljusa och vita var över stora partier gråbruna av smuts. Smuts och grus satt fast i det näpna, rödgråtna lilla ansiktet.”

Föräldrarna nekar

Det har gått nästan två och ett halvt år sedan händelsen. Men nu ställs föräldrarna inför rätta i Sundsvalls tingsrätt. Enligt åtalet har föräldrarna orsakat sin ettåriga dotter smärta, rodnad, sårskada och svampinfektion i underlivet för att de inte regelbundet tvättat och bytt blöjor på henne.

I förhör har föräldrarna nekat till påståendet och hävdat att flickans skador berodde på att hon inte tålde blöjorna. Flickans mamma hade varit deprimerad i perioder och vårdats inom psykiatrin.

Kritik mot socialtjänsten

Familjens situation var känd hos kommunens socialtjänst och ettåringen var också omhändertagen under en period, något som senare hävdes.

Socialtjänsten skulle ha gjort 26 hembesök hos familjen under ett halvår. Det blev bara fyra. Det ledde till skarp kritik och anmälan till Inspektionen för vård och omsorg enligt Lex Sarah.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den övergivna ettåringen

Mer i ämnet